A szakértő szerint konfliktusokra lehet számítani az új szlovák kormány megalakulásával

A külpolitikában és a kisebbségi politikában az eddigi helyzet megőrzését támogatja az baloldali-populista-nacionalista koalíció, amelynek létrehozását szerdán este jelentették be Pozsonyban – mondta a Független Hírügynökségnek Jarábik Balázs szlovák külpolitikai szakértő, a szlovákiai Pontis Alapítvány elemzője.

A kisebbségi politikában az eddigi helyzet megőrzése korántsem lesz könnyű – hívja fel a figyelmet a szakértő -, mivel a legfontosabb kisebbségi intézmények léte nincs törvényben garantálva. Az oktatási minisztrérium, illetve a miniszterelnöki hivatal kisebbségi főosztályait annak idején csak miniszterelnöki rendeletekkel hozták létre, így ezek bámikor könnyen megszüntethetők.

A szakértő szerint jelképes értékű, hogy a hírek szerint éppen azok a tárcák kerülnének a magyarellenes nacionalista Szlovák Nemzeti Párt kezébe, amelyek az elmúlt két kormányciklusban a magyaroké voltak. Ezek az oktatás, a vidékfejlesztés és a környezetvédelem.

Jarábik szerint az új pozsonyi koalíció – amelyet még a baloldali Pravda is kommentárjában “Szlovákia primitív arcának” minősített – a külügyeket nem akarja pártpolitikus kezébe adni, hanem egy nemzetközi tekintéllyel bíró hivatásos diplomatát igyekszik majd megnyerni a miniszteri tisztre. Jarabek szerint szó van Jan Kubis (kubis)volt EBESZ főtitkárról aki az EU közép-ázsiai megbíziottja és Szlovákia legelfogadottabb diplomatája.

A másik potenciális külügyminiszter-jelölt Jarábik szerint Miroslav Lajcák (miroszlav lajcsák), a szlovák külügyminisztérium jelenlegi politikai igazgatója. Nagy elismerésnek örvend Brüsszelben, mert Javier Solana “EU-külügyminiszter” megbízottjaként ő vezényelte le a Montenegró függetlenné válásáról rendezett népszavazást.

A szakértő azonban nagy kérdésnek tartja, hogy ha szalonképes lesz is az új szlovák külügyminiszter, mire kap majd felhatalmazást a kormánytól. Ezzel kapcsolatban emlékeztet arra, hogy Robert Fico, az új kormányfő, ugyanolyan alkatú politikus, mint Vladimir Meciar és Ján Slota, akik közös kormányzásakor esett ki Szlovákia az európai integráció folyamatából.

Jarábik szerint az új szlovák kormány alatt feszültebb belpolitikára lehet számítani, és konfliktusok várhatók Szlovákia és az EU között.
hirdetés