A szakképzés ifjú tehetségeit ünnepelték

Akt.:
Inczédys diákok
Inczédys diákok
Nyíregyháza – A Nyíregyházi Szakképzési Centrum tagintézményeinek harmincöt tanulóját köszöntötték ünnepélyes keretek között.

Magasra tették a lécet az Árok utcában. A Nyírvidék Képző Központ aulájában meglehetősen megnőtt csütörtökön az egy négyzetméterre eső tehetségek száma. Ugyanis meghívták az utóbbi időszak összes olyan diákját, akik a Nyíregyházi Szakképzési Centrum tagintézményeit képviselve országos sikereket értek el. Az apropót az adta, hogy az előző hét végén fejeződtek be az országos szakmai tanulmányi versenyek fináléi.

– Mindenki különféle adottságokkal születik, az pedig az egyénen múlik, hogy mit ér el. A szülői praxisban megtanultam, hogy ha valaki nem akar felmenni egy létrán, akkor azt nem kell erőltetni. Ti olyan talentumok vagytok, akik időben felismertétek a tehetségeteket, és kellő szorgalommal felléptetek a létra különböző fokaira – fordult a hallgatósághoz Jászai Menyhért, Nyíregyháza alpolgármestere. Hozzátette: – Ez a bizonyos létra nagyon magasra is vezethet. Nálatok nem a részvétel a fontos, hanem a győzelem. Hiszen a maximumra kell törekedni. Csak így tovább! Ha valaki kívülállóként figyeli a szakképzést, joggal jegyezheti meg, hogy az utóbbi években látványos a fejlődés Nyíregyházán minőségben és mennyiségben egyaránt. Ehhez pedig nem pusztán jó alanyok, tehetséges diákok, hanem elhivatott pedagógusok és megértő, támogató szülők kellenek.

– Különösen büszkék vagyunk arra, hogy az országos versenyeken a mi tanulóink bizonyultak a legjobb női szabónak, autószerelőnek, vízügyi technikusnak. Ez azért is óriási tett, mert az ország 44 szakképzési centrumának közel 400 iskolájából emelkedtek ki – jelentette ki Gurbánné Papp Mária, a közel 7 ezer diákot tömörítő Nyíregyházi Szakképzési Centrum főigazgatója. – Nem csak az első helyezettek ünnepeljük, hiszen van, aki egy hajszállal maradt le az élről. Dicséretes önmagában az is, ha valaki döntőbe került. Minden apró sikert becsben tartunk. Köszönet illeti a felkészítő tanárokat, a szülőket is. Ha a felsőoktatás révén el is kerültök Nyíregyházáról, gyertek vissza! De nyugodtan maradhattok is, hiszen amint szakma van a „kezetekben”, igazi mesterré válhattok, és idővel ti lehettek a szakképzés nagykövetei – szólt az elismert diákhoz Gurbánné Papp Mária, majd Jászai Menyhérttel egyenként gratuláltak az iskolájuk hírnevét is öregbítő középiskolásoknak.

– Több mint százötvenen vettünk részt az országos megmérettetésen, ahol volt szóbeli, írásbeli és gyakorlati próbatétel is. Nagyon sokrétű volt a feladat, de sikerült megoldani mindegyiket. Örültem, amikor kihirdették a végeredményt – mondta a legjobb autószerelő, a bánkis Papp Zoltán Gyula.

– Tiszacsegeiként nőttem fel, mindig érdekelt a víz és a környezete. Hatalmas sikernek tartom, hogy engem hirdettek ki az ország legjobb vízügyi technikusának – közölte Simon Ákos, a Nyíregyházi SZC Vásárhelyi Pál Építőipari és Környezetvédelmi–Vízügyi Szakgimnáziumának tanulója.

– Hű maradtam a nevemhez, Szabóként lettem a legjobb női szabó. Üknagymamám és dédnagymamám is varrónő volt, tehát a családi kötődés adott volt. Még akkor sem számítottam az első helyre, amikor már csak hármónk közül került ki a győztes, döbbenten álltam, amikor bejelentették, hogy nyertem – árulta el Szabó Fanni Bianka, aki a Szakma Sztár Fesztiválon az első helyezést érdemelte ki.

A díjazottak:

Bedécs Attila a Nyíregyházi SZC Inczédy György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma, „Víz-, csatorna- és közmű-rendszerszerelő” szakos tanulójaként a Szakma Kiváló Tanulója (SZKTV) gyakorlati döntőjében 3. helyezést ért el.

Lente Regina a Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma KSZ 12. osztályos diákja, az SZKTV országos döntőjében pincér szakmában 4. helyezést ért el.

Tóth Gergő a Nyíregyházi SZC Inczédy György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma 11/6 karosszérialakatos tanulójaként az SZKTV karosszérialakatos versenyen 5. helyezést ért el.

Vidoven Balázs a Nyíregyházi SZC Inczédy György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma 11/4. kőműves-hidegburkoló tanulójaként az SZKTV verseny döntőjében 5. helyezést ért el.

Szabó Fanni Bianka a Nyíregyházi SZC Wesselényi Miklós Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumában 11/4 osztályos tanulója érettségizettként iratkozott be a női szabó képzésre. A Szakma Kiváló Tanulója Versenyén bekerült a legjobb öt versenyző közé, mely belépőt biztosított számára a Budapesten megszervezett Szakma Sztár Fesztiválra, ahol az első helyezést szerezte meg a női szabó szakmában.

Sári Csilla Julianna a Nyíregyházi SZC Wesselényi Miklós Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumának végzős női szabó tanulójaként a Szakma Kiváló Tanulója Versenyén eredményesen szerepelt, mellyel szakmai képesítést szerzett.

Simon Ákos a Nyíregyházi SZC Vásárhelyi Pál Építőipari és Környezetvédelmi – Vízügyi Szakgimnáziuma 5/13. D osztályos tanulója országos első helyezést ért el vízügyi szakképesítések Országos Szakmai Tanulmányi Versenyén.

Éberhardt Attila a Nyíregyházi SZC Bánki Donát Műszaki Középiskolája és Kollégiuma tanulójaként érettségi után az autószerelő szakot végezte el, jelenleg pedig az autótechnikus szak tanulója. Az elmúlt tanévben autószerelő tanulóként bejutott az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny döntőjébe, ahol 3. helyezést ért el. Ebben a tanévben az autótechnikus versenyen indult, ahol szintén 3. helyezett lett. Sikeresen vette az akadályt az EuroSkills versenysorozat elődöntőjében, így részt vehetett a Szakmasztár Fesztiválon megrendezett autószerelő verseny döntőjében, ahol az előkelő 2. helyen végzett.

Csete Ferenc a Nyíregyházi SZC Inczédy György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma, 2/14/B épületgépész technikus tanulójaként a Bosch országos versenyén második lett, az OSZTV döntőjében 5. helyezést ért el.

Bodó Zoltán a Nyíregyházi SZC Vásárhelyi Pál Építőipari és Környezetvédelmi – Vízügyi Szakgimnáziuma 5/13. D osztályos tanulójaként a 2016/2017 tanévben az Ágazati Szakmai Érettségi vizsgatárgyak Versenyének országos döntőjében ötödik helyezést ért el. Ebben az évben országos hatodik helyezést ért el a vízügyi szakképesítések Országos Szakmai Tanulmányi Versenyén.

Márta Alexandra a Nyíregyházi SZC Vásárhelyi Pál Építőipari és Környezetvédelmi – Vízügyi Szakgimnáziuma 5/13.A osztályos tanulójaként országos hetedik helyezést ért el a Magasépítő technikusok Országos Szakmai Tanulmányi Versenyén.

Miló Dániel József a Nyíregyházi SZC Vásárhelyi Pál Építőipari és Környezetvédelmi – Vízügyi Szakgimnáziuma 5/13.A osztályos tanulójaként országos nyolcadik helyezést ért el a Magasépítő technikusok Országos Szakmai Tanulmányi Versenyén.

Makó Kinga a Nyíregyházi SZC Vásárhelyi Pál Építőipari és Környezetvédelmi – Vízügyi Szakgimnáziuma 5/13.D osztályos tanulójaként kilencedik helyezést ért el az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen.

Papp Zoltán Gyula a Nyíregyházi SZC Bánki Donát Műszaki Középiskolája és Kollégiuma tanulójaként a közlekedésgépész ágazaton végezte tanulmányait, majd 5. évfolyamon az autószerelő szakmát választotta. Az elmúlt tanévben 12. évfolyamosként részt vett az ÁSZÉV döntőjén, ahol 9. helyezést ért el. Az idei tanévben őt hirdették győztesként autószerelő szakon az OSZTV Kecskeméten megrendezett döntőjén.

Bodnár Beatrix a Nyíregyházi SZC Széchenyi István Közgazdasági, Informatikai Szakgimnáziuma és Kollégiuma 5/13. A osztályos diákjaként a Pénzügyi-számviteli ügyintézők Országos Szakmai Tanulmányi versenye döntőjében 2. helyen végzett.

Bagdi Gergő a Nyíregyházi SZC Széchenyi István Közgazdasági, Informatikai Szakgimnáziuma és Kollégiuma 5/13. A osztályos diákjaként a Pénzügyi-számviteli ügyintézők Országos Szakmai Tanulmányi versenye döntőjében 9. helyen végzett.

Nyíregyházi SZC Bánki Donát Műszaki Középiskolája és Kollégiuma tanulói
AOTV – Vasördögök: Bakosi Gyula Ádám, Éberhardt Attila, Sarkadi Gábor – valamennyien autótechnikus szakon tanulnak. A sikeres interaktív selejtező után a kazincbarcikai középdöntőből a győri fináléba jutottak, ahol a Bánki csapata a 2. helyen végzett.

Csurka Regina a Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma 12. b osztályos tanulójaként az Ágazati és Ágazaton kívüli Szakmai Érettségi Vizsgatárgyak Versenyén Vendéglátóipar ismeretek tantárgyból országos második helyezést ért el.

Róth Nikolett a Nyíregyházi SZC Wesselényi Miklós Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma 12/D osztályos tanulójaként a szépészet szakmacsoporton belül fodrásznak tanul. Áprilisban az ÁSZÉV versenyen II. helyezést ért el.

Horváth Richárd a Nyíregyházi SzC Széchenyi István Közgazdasági, Informatikai Szakgimnáziuma és Kollégiuma 12. C osztályos tanulójaként az Ágazati és ágazaton kívüli szakmai érettségi vizsgatárgyak versenyén Sport ismeretekből országos 6. helyezést ért el.

Fehér Martin a Nyíregyházi SzC Széchenyi István Közgazdasági, Informatikai Szakgimnáziuma és Kollégiuma 12. C osztályos tanulójaként az Ágazati és ágazaton kívüli szakmai érettségi vizsgatárgyak versenyén Sport ismeretekből Országos 10. helyezést ért el.

Demjén Laura Kornélia a Nyíregyházi SZC Wesselényi Miklós Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma 12/D osztályos tanulójaként a szépészet szakmacsoporton belül fodrásznak tanul. Az ÁSZÉV versenyen 10. helyezést ért el.

Kiss Patrik a Nyíregyházi SZC Vásárhelyi Pál Építőipari és Környezetvédelmi – Vízügyi Szakgimnáziuma 12.D osztályos tanulójaként ötödik helyezést ért el Környezetvédelem – vízgazdálkodás ismeretek ágazati érettségi tantárgyból az Ágazati Szakmai Érettségi Vizsgatárgyak versenyének országos döntőjében.

Miski Gergő a Nyíregyházi SZC Vásárhelyi Pál Építőipari és Környezetvédelmi – Vízügyi Szakgimnáziuma 12.D osztályos tanulójaként hatodik helyezést ért el Környezetvédelem – vízgazdálkodás ismeretek ágazati érettségi tantárgyból az Ágazati Szakmai Érettségi Vizsgatárgyak versenyének oországos döntőjében.

Kozma Viktor a NYSZC Széchenyi István Közgazdasági, Informatikai Szakgimnáziumának és Kollégiumának 12.D osztályos, Informatika ágazatos tanulójaként az ÁSZÉV országos döntőjében, informatikai ismeretekből 6. helyen végzett.

Bodor Miklós a Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma 2.D/10 osztályos tanulójaként az Országos Szakközépiskolai Közismereti Tanulmányi Verseny reál kategóriában 6. helyezést ért el.

Imre János a Nyíregyházi SZC Bánki Donát Műszaki Középiskolája és Kollégiuma tanulójaként a közlekedésgépész ágazat elvégzése után az ötödik évfolyamon, autóelektronika szakon folytatta tanulmányait. A szakmai tanulmányi versenyen 3. helyezést ért el.

Pongó Nikoletta aNyíregyházi SZC Bánki Donát Műszaki Középiskolája és Kollégiuma tanulójaként az Implom József Középiskolai Helyesírási Verseny Kárpát-medencei döntőjében szakgimnáziumi kategóriában 1. helyezést ért el.

Dalmann Regina Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma 12. c osztályos tanulójaként a Szép Magyar Beszéd Versenyének Országos döntőjében a szakgimnáziumi kategória győztese lett.

Tóth Bence a Nyíregyházi SZC Bánki Donát Műszaki Középiskolája és Kollégiumának a villamosipar és elektronika ágazat 11. évfolyamos tanulójaként alkotta mge a jeltolmács kesztyűt. A Taiwan International Science Fair résztvevője; Tudásexpo fődíjas, Működj (Magyar Elektrotechnikai Egyesület) verseny különdíjas, Tudományos Diákkörök XVIII. Kárpát-medencei Konferenciája – II. díj, Stocholmi Ifjúsági vízdíj – (döntős – eredmény május végén), Ifjúsági Innovációs Verseny (döntős – eredmény május végén), Kísérletbazár kiállító.

Nagy Máté a Nyíregyházi SZC Bánki Donát Műszaki Középiskolája és Kollégiumának tanulójaként tagja volt a Bánki Robot Team-nek. A „Működj!” konstrukciós versenyen „VEB: Vertical Engine boat” projekttel indult.

Vas Bertalan a Nyíregyházi SZC Bánki Donát Műszaki Középiskolája és Kollégiumának tanulójaként létrehozta azt a eszközt, aminek a működésének lényege az orvosi diagnosztikában használatos eljárás, melynek során az izmok összehúzódásakor keletkező nagyon kicsi, elektromos jelek érzékelésével eszközöket vezérelhetünk. Eredményei: Tudásexpo fődíjas, Működj! (Magyar Elektrotechnikai Egyesület) fődíjas, Ifjúsági Innovációs Verseny (döntős), Kísérletbazár kiállító.

Márton Rita a Nyíregyházi SZC Zay Anna Egészségügyi, Informatikai Szakgimnáziuma és Kollégiuma 1/15.A Ápoló szakos tanulójaként a XXI. Országos Egészségügyi és Szociális Tudományos Diákkonferencián országos 1. helyezést ért el a „Végtelen” című pályamunkájával.

Kórik Márton László a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Wesselényi Miklós Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma asztalos szakma tanulójaként a Szakma Sztár döntőjében 2. helyezést ért el.

LTL
hirdetés