A szakképzés lehet a siker kulcsa

Akt.:
A megyei kormányhivatal rendszeresen szervez pályaválasztási kiállítást
A megyei kormányhivatal rendszeresen szervez pályaválasztási kiállítást - © Fotó: KM
Mátészalka – Tízmilliárd forint áll rendelkezésre, cél a foglalkoztatás erősítése, bővítése.

A megyei kormányhivatal munkáltatói fórumsorozata Mátészalkára érkezett, a helyi járási hivatal épületében megrendezett eseményen Fülöp István hivatalvezető köszöntötte a vendégeket, majd Román István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal vezetője kiemelte: 2010-ben sokan lehetetlen küldetésként tekintettek a magyar kormány azon vállalására, hogy egymillió új munkahelyet teremt Magyarországon.

– Látva a jelen gazdasági eredményeit kijelenthető, hogy az elképzelés megvalósítása korántsem lehetetlen – fogalmazott a kormánymegbízott, aki szerint az általa vezetett hivatalnak kettős feladata van.

– Egyrészt tovább szeretnénk mérsékelni a munkanélküliséget, másrészt kezelnünk kell az ezzel párhuzamosan fellépő munkaerőhiányt is. Emiatt a munkánkat is átalakítottunk és változtattunk az eddigi szemléletünkön. Vállalati kapcsolattartókat is alkalmaz a kormányhivatal, ahogy a közvetítési folyamatainkon is módosítottunk. Munkánk hatékonyságát természetesen megfelelő uniós és állami források segítik, az idén a foglalkoztatás bővítésére és támogatására10 milliárd forint áll rendelkezésünkre – húzta alá Román István, majd elmondta: a közfoglalkoztatottak közül egyre többen tudnak elhelyezkedni az elsődleges munkaerő-piacon, a négy-öt évvel ezelőtti időszakhoz képest harmadannyi közmunkást regisztráltak a megyében.

Bértámogatási konstrukciók

A kormányhivatal foglalkoztatási főosztályának vezetője előadásában a munkaerő-piaci helyzetről és a különböző bértámogatási konstrukciókról tájékoztatta a mátészalkai járási hivatal épületében megjelent környékbeli polgármestereket, jegyzőket és cégvezetőket.

– Bizonyára sokan emlékszünk, hogy 2010-ben az országos foglalkoztatási ráta 50 százalék alatt volt, míg ez a szám most meghaladja a 60 százalékot is. A megyei számadatokból is ugyanaz a fejlődési pálya rajzolódik ki: kilenc éve a megyei foglalkoztatási ráta 42 százalék körül alakult, míg most 57,6 százalék – említette dr. Nagy Ervin Miklós főosztályvezető. Előadásában rámutatott: a mátészalkai járásban 4040 munkanélkülit regisztráltak, 65 százalékuk legfeljebb nyolc általánost végzett el. Dr. Nagy Ervin Miklós szerint a szakképzés lehet ezen probléma orvoslására a kulcs.

– Munkahelymegőrzésre és -bővítésre is tudunk forrásokat biztosítani, a mezőgazdaság, a turizmus és a vendéglátás területén anyagilag támogatjuk a nyári diákmunkát. Rendezvényeinken, mint a pályaválasztási és a közfoglalkoztatási kiállításokon is igyekszünk minél több embert, fiatalokat, cégeket, önkormányzatokat megszólítani és tájékoztatni őket azokról a szolgáltatásokról, lehetőségekről, melyeket a kormányhivatal a foglalkoztatás erősítése érdekében nyújtani, biztosítani tud – emelte ki a főosztályvezető, majd hozzátette: a cél az, hogy minél kevesebben dolgozzanak közmunkásként és minél többen helyezkedjenek el az elsődleges munkaerő-piacon.
hirdetés