A szakma mesterei lettek

A szakma mesterei lettek
Nyíregyháza – A mesterképzés célja, hogy a jelölt a magasabb szintű szakmai elismertséget jelentő “mester” címet megszerezze, ezzel együtt a szakmát tanuló fiatalokkal magasabb szakmai színvonalon, pedagógiailag is tudatosan foglalkozhasson.

Feladata, hogy a jelöltet a cím viselésével együttjáró szakmai követelményekre felkészítse, a vállalkozás indításához, működtetéséhez szükséges alapvető pénzügyi – gazdasági információkkal, a tanulók gyakorlati képzéséhez, alkalmazottak foglalkoztatásához nélkülözhetetlen pedagógiai ismeretekkel felvértezze. Bizonyos szakmák esetében az önálló vállalkozás indításához feltétlenül szükséges az előírt szakmai gyakorlat mellett, a mestercím megléte is.

A mesterképzésben való részvételhez a szakmai végzettség mellette, legalább öt év igazolt szakmai gyakorlat (bizonyos szakmákban több évre is szükség lehet, esetenként nyelvtudás is előírt) szükséges.

A kamaráknak kiemelt feladata a mesterképzés megvalósítása annak érdekében, hogy ezzel is támogassa a megyei gazdálkodó szervezetek jogkövető magatartását, valamint biztosítsa, hogy a gyakorlati képzésben résztvevők száma folyamatosan növekedjen, igazodva a szakképzésben résztvevő diákok létszámához. Fontos a mesterképzésben való részvétel a tanulók gyakorlati képzésével foglalkozó szakemberek számára, hiszen a szakképzési törvény közelmúltban kihirdetett változása értelmében a gyakorlati oktató mesterképzésen való részvétele, a mestercím megszerzésére módosult a határidő 2016. szeptember elsejére. Ennek előfeltétele, hogy a gyakorlati képzésben résztvevő szakember a mesterképzésre való jelentkezését írásban jelezze 2015. augusztus 31-ig a kereskedelmi és iparkamarában.

2015. július 24-én az alábbi szakmákban vehették át az elméleti és gyakorlati részvizsgák teljesítését követően a mesterlevelet:

Gázfogyasztó-berendezés és csőhálózat szerelő 13 fő
Villanyszerelő 4 fő
Pincér 2 fő
Karosszérialakatos 5 fő
Fodrász 6 fő
Cukrász 3 fő
Autószerelő 12 fő

– Mészáros Éva –
hirdetés