A szaktárca szerint paródiává vált Magyarországon az uniós Leader program

Míg egész Európában sikertörténet lett a Leader program, addig Magyarországon paródiává vált – mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára a fővárosban rendezett, pénteki III. Vidék Napján.

V. Németh Zsolt emlékeztetett arra, hogy a Leader programot még 1991-ben az Európai Unió akkori 15 tagországa a fenntartható helyi fejlődés elősegítésére hozta létre, amely figyelembe veszi a vidéki térségek környezeti, gazdasági, szociális és kulturális vonatkozásait is.

Később a 12 új tagország is csatlakozott a programhoz, amely szinte mindenütt siker volt, hiszen a területi egységek szereplői összefogva, alulról építkezve közösen pályáztak számukra fontos célokhoz támogatásokért. Magyarországon azonban paródiává vált a program, csődöt mondott a döntési mechanizmus. Hozzátette: lassú, átláthatatlan eljárásrend jellemzi, és az állandóan változó jogszabályok bizonytalanná teszik a rendszert. Például egy kérelem elbírálása akár 8-12 hónapig tart.

Polgári peres eljárások

Az államtitkár hangsúlyozta: egyértelművé vált, hogy át kell alakítani a rendszert, ezért a minisztériumban egy munkabizottság alakult, amely másfél hónap után elkészítette azt a tervezetet, amelyet október végén a szaktárca társadalmi vitára is bocsát. Az új rendszer elsődleges célja, hogy felére csökkentsék az eljárás idejét. Változtatni akarnak a tanács és az elnökség létszámán is, például a 31 fős elnökség helyett egy 13 tagot számláló testületet hoznának létre. A legfontosabb cél az, hogy átlátható és költséghatékony rendszer jöjjön létre – tette hozzá.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a tárca vizsgálja annak a lehetőségét, hogy akár büntetőeljárást kezdeményez a Leader programmal kapcsolatos, már a sajtóban is megjelent visszaélésekkel kapcsolatban.

Tavaly év végén derült ki a Leader program egyesületéről, hogy a gyanú szerint a csaknem 320 millió forint támogatási összeget nem rendeltetésszerűen használták fel. A tárca felszólította a szervezetet, hogy fizesse vissza az összeget, de ez nem történt meg, így polgári peres eljárást indítottak.

– Független Hírügynökség –
hirdetés