A szállítójegy hiánya a leggyakoribb probléma

A fatermékek esetében is törvényi előírás, hogy a teljes kereskedelmi láncban biztosítani kell a nyomon követhetőséget
A fatermékek esetében is törvényi előírás, hogy a teljes kereskedelmi láncban biztosítani kell a nyomon követhetőséget - © Illusztráció: ÉKN
Budapest, Nyíregyháza – A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) ellenőrzést indított a tűzifa-kereskedelem területén, majd megállapították: a leggyakoribb probléma az új típusú szállítójegy hiánya, valamint annak hibás kitöltése. A hatóság felhívja a faanyag-kereskedelemben érintett vállalkozások figyelmét, hogy a fatermékeknél is törvényi előírás a nyomon követhetőség biztosítása – olvasható az agrártárca hivatalos honlapján.

A NÉBIH szerint ebben a rendszerben fontos elem a szállítójegy, amit a megfelelő kitöltés mellett rögzíteni kell a nyilvántartásban, a dokumentumot pedig öt évig meg kell őrizniük a kereskedőknek. Fontos tudni, hogy a faanyag nyomon követhetőségét nem csak szállításkor, hanem a telephelyeken tároláskor is biztosítani kell. Ennek hiányában az ellenőröknek azt kell vélelmezniük, hogy a fát illegálisan termelték ki.
A hatóság együttműködésre törekszik a kereskedelmi lánc azon szereplőivel, akiknél az látják az ellenőrök, hogy az új jogszabályi előírásokat igyekeznek betartani.

Akik a fenti kötelezettségeket szándékos megszegik, azokat (ahogy eddig, úgy a jövőben is) a hivatal a rendelkezésére álló legszigorúbb eszközökkel büntetni fogja – adta közzé a Földművelésügyi Minisztérium honlapja.

KM

Címkék: ,hirdetés