A szállópor erősítheti a meglévő tüneteket

A levegőminőség jelentősen javítható, ha azok, akik megtehetik, nem autóval, hanem gyalog vagy busszal közlekednek
A levegőminőség jelentősen javítható, ha azok, akik megtehetik, nem autóval, hanem gyalog vagy busszal közlekednek - © Illusztráció: MTI
Nyíregyháza – A Nyíregyházi Járási Hivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának ügyeletének tájékoztatása szerint január 28-án, vasárnap Nyíregyházán javult a levegőminőség, a szálló por (PM10) légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke a Széna téri mérőállomáson vasárnap a tájékoztatási küszöbérték alá csökkent.

Az ÁNTSZ honlapján megjelent tájékoztató szerint az élénk szél hatására javult a levegőminőség, de szálló por szennyezettség miatt még mindig kifogásolható volt a levegőminőség.

Amit kerülni kell

A szálló por szennyezettség éjszaka a legmagasabb, ezért az esti és reggeli órákban lehetőleg kerüljék a szabadban végzett megterhelő fizikai munkát vagy sporttevékenységet, és a szellőztetést a déli, kora délutáni órákban végezzék.

Az érzékeny lakosságcsoportnál (gyermekek, idősek, légúti, illetve szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedők) továbbra is légzőszervi tünetek jelentkezhetnek (köhögés, nehezebb légzés), a betegek panaszai súlyosbodhatnak – figyelmeztetnek a szakemberek.

Megkötik a vírusokat

A porrészecskék ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját. A 10 mikronnál kisebb porrészecskék lejutnak a tüdőhólyagokba. A por belégzése a légzőszervi betegek (asztma, bronchitis) állapotát súlyosbítja, csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben. A porrészecskék toxikus anyagokat (fémeket, karcinogén, mutagén anyagokat), valamint megkötik a baktériumokat, vírusokat, gombákat és elősegítik bejutásukat a szervezetbe. Ezért kerülni kell a kültéri aktív munkát, a sportolást.

– KM –
hirdetés