A Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend a minőséget félti

A Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend az Új pálinka ünnepet követően Tarpán megvitatta az új pálinka törvény napokban életbe lépett változásait.

Csobolya Attila, a lovagrend főpohárnoka lapunknak így foglalta össze a lovagok álláspontját:

 – Üdvözöljük, hogy a magyar parlament törvénymódosítással lehetővé tette a szabad párlatkészítés jogát, melynek megfelelően minden 18 év feletti saját gyümölccsel rendelkező magyar állampolgár készíthet otthon gyümölcspárlatot, s azt az előírások betartása mellet a szabad forgalomban értékesítheti is. A törvény fő célkitűzése illeszkedik ahhoz az Európai Unióban már régebben kialakult gyakorlathoz, melynek köszönhetően, például Ausztriában igen magas szintű párlat kultúra alakulhatott ki.

Szigorú törvényeket kell betartani

– A törvény ugyanakkor a „joghoz” nem biztosítja a megfelelő ellenőrző mechanizmusokat. A bizonytalan és senki által nem kontrolálható: miből, milyen berendezéssel, milyen minőségben kérdések jogosságát érzi a törvényalkotó is, amikor az így előállított végterméket párlatnak nevezi el. Megkülönböztetve ezzel a magyar pálinkától, amely az EU-ban 8 éve védett, így csakis a szigorú törvényben rögzítettek szerint készíthető.

– Megyénk, mint hagyományos gyümölcstermelő vidék, bővelkedik kiváló pálinkákban. Ilyen a szatmári szilva és a szabolcsi almapálinka. A hagyományok, az eredetiség miatt mindkettő szerepel az EU-ban földrajzi eredetvédelem alatt álló 480 termék listájánl, vagyis magas minőségű csakis erre az országra, tájra jellemző, mással össze nem hasonlítható Hungaricumok!

Egységes intézkedés jövőre?

A Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend megalakulásakor ezen eredetvédett pálinkák hírének növelését a magyar pálinka kultúra népszerűsítését tűzte ki céljául. Mivel faladatunknak érezzük, a régióban főzött pálinkák minőségének megtartását is, a jövőben őrködnünk kell azon, hogy a jogszabályban rögzített két minőség, – pálinka, párlat,- kellőképpen elkülönüljön. Meggátolva ezzel a fogyasztót félrevezető elnevezések jelölések keveredését.

Ugyanakkor hisszük, hogy a tapasztalatok összegzése után akár már 2011-ben a rendelkezés hiányosságait orvosolni lehet. Így létrejöhet egy betartható, a minőséget fontos szempontként figyelembe vevő, az EU normáknak részleteiben is megfelelő egységes pálinka törvény.

– Galambos Béla –
hirdetés