A szavazás végeredményére helyezik a hangsúlyt

Gyurcsány Ferenc megnyerte a maga ellen kért bizalmi szavazást – ezt emeli ki mind a BBC, mind pedig a CNN internetes oldalán közölt tudósításaiban. A két médium megemlíti, hogy a végeredmény ellenére a kormányfő távozását követelő nagygyűlést hívott össze a Fidesz a Parlament elé.

A BBC kiemeli, hogy a kormányfő a voksolás előtt bocsánatot kért, amiért hazudott a választóknak az áprilisi választási kampány idején, illetve, amiért nem szembesítette az embereket a gazdaság helyzetével.

A BBC röviden beszámolt az Orbán Viktor Fidesz-elnök által összehívott nagygyűlésről – melyen számításai szerint mintegy 50 ezren voltak -, illetve a gazdatüntetésről is. Kiemelte, hogy a Fidesz elnöke korábban azt ígérte, hogy minden demokratikus eszközt megragad Gyurcsány Ferenc elmozdítására.

A CNN ugyancsak a bizalmi szavazásra helyezte a hangsúlyt. Kiemelte, hogy Gyurcsány Ferencre 207-165 arányban szavaztak, noha 193 voks is elegendő volt ahhoz, hogy a jelenlegi kormány hatalmon maradjon. Az AP amerikai hírügynökségre hivatkozva közölt tudósításban ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy a bizalmi szavazás ellenére az ellenzék nagygyűlést szervezett a Parlament elé, hogy a kormányfő távozását követelje.

A tudósításban hangsúlyozták, hogy a bizalmi szavazással Gyurcsány Ferenc azt akarta elérni, hogy megszorító intézkedéseinek és a közszolgálati szektor átalakításáról szóló csomagjának politikai támogatásáról meggyőződjön.

A tudósításban a kormányfő bocsánatkérése is szerepel, melyben kiemelte, nem volt elég bátorsága a gazdasági adatokkal szembesíteni az embereket. A hazugságok miatt azonban szeptember 17-e óta tüntetnek a miniszterelnök ellen – írja a CNN. Ennek kapcsán felidézi az MTV elleni ostromot, illetve a májusi, balatonőszödi beszéd tartalmát is.
hirdetés