A Székely Hadosztályra emlékeztek Nyíregyházán

Akt.:
A Székely Hadosztályra emlékeztek Nyíregyházán
© Fotó: Janics Attila
Nyíregyháza – A Székely Hadosztály 1918. december 1-jei megalakulásának 99. évfordulójára emlékeztek péntek délután Nyíregyházán, az I. világháborús emlékműnél.

Kovács Zoltán, az esemény főszervezője elmondta: immár ötödik alkalommal gyűltek össze a Hősök terén mindazok, akik nem feledik, nem feledhetik a magyar történelem egyik legsúlyosabb tragédiáját: Gyulafehérváron a többségi magyar lakosság megkérdezése nélkül a románok kimondták Erdély elcsatolását Magyarországtól. Válaszlépésként a frontról hazatérő katonák nem tették le a fegyvert, hanem megalakították a román csapatokhoz képest jóval kisebb létszámú Székely Hadosztályt.

Elszántságuk és hazaszeretetük erősebb volt, mint azt hihetnénk, hiszen tartani tudták a 160 kilométer szélességű frontvonalat, amit a románok nem tudtak áttörni, azonban támogatás híján kénytelenek voltak visszavonulni.

A tisztelet virágai, koszorúi

– A Magyarok Világszövetsége aláírásgyűjtést kezdeményezett arról, hogy legyen nemzetközi kérdés a trianoni békediktátum jogszerűsége – jelentette be Kovács Zoltán, aki a megjelentekkel közösen elhelyezte a tisztelet koszorúját az I. világháborús emlékműnél és a megyeháza falán tavalyelőtt felavatott emléktáblánál.

KM
hirdetés