A „szelíd” gyógyítás módja

Egészségügyi Kar konferenciáján három szekcióban számoltak be kutatásaik eredményeiről a hallgatók
Egészségügyi Kar konferenciáján három szekcióban számoltak be kutatásaik eredményeiről a hallgatók - © Fotó: Racskó Tibor
Nyíregyháza – Ahol lelki segítség is kérhető, ott duplájára nő a túlélési esély – állítja a professzor.

A Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar Tudományos Diákköri Tanácsa (TDT) több mint 25 éve koordinálja a hallgatók tudományos munkáját, kiemelt jelentőségűnek tartja a kutatómunka iránt érdeklődő, elkötelezett hallgatók felkészítését és támogatását.

A TDT minden évben megrendezi konferenciáját, amelyen egészségtudományi és társadalomtudományi területekről érkeznek pályamunkák és előadások nemcsak hazánkból, de a határon túli területekről is (Nagyvárad, Kolozsvár).

– A rendezvény lehetőséget ad egy szakmai kerekasztal létrehozására, így ebben az évben az ország összes védőnőképzésben résztvevő intézményének (SE Budapest, SZTE Szeged, PTE Kaposvár és Szombathely, ME Miskolc) képviselői tudnak találkozni és a tudományos munkájukat bemutatni – mondta Jávorné Erdei Renáta, a TDT elnöke.
A konferencia plenáris előadója dr. Dégi László Csaba, a Nemzetközi Pszichoonkológiai Társaság elnöke, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem docense volt, aki a rákbetegség megközelítésének, gyógyításának modern és „szelíd” módját mutatta be előadásában, pszichoonkológiai megközelítésből.

– A stressz, a szorongás, a depresszió visszaszorításával a daganatos betegek túlélési esélye is nő – fogalmazott előadásán a docens. A professzor és munkatársai kifejlesztettek egy APSCO nevű telefonos applikációt Kolozsvárott, egy bizonyítékokon alapuló, önvezérelt distressz-mérőt, ami a stressz, a szorongás, a depresszió és a harag mérésének segítségével felméri a páciens – alakítható – distressz szintjét, és azonnali visszajelzést ad arról, hogy szüksége van-e támaszra, segítségre.
A szakember előadásaiban leginkább azt hangsúlyozza, hogy ahol lelki segítség is kérhető, ott duplájára nő a túlélési esély. Az öngyógyítás egy az egyben lehetetlen, de a megfelelő körülmények hozzájárulnak ahhoz, hogy a szervezetben a gyógyulást elősegítő folyamatok játszódjanak le.

KM
hirdetés