A szellemi kártevők ellen

A szellemi kártevők ellen
Emlékszem még arra, amikor az újságok arról cikkeztek, milyen veszélyt rejt a televízió a fiatalokra nézve. Dankó Mihály jegyzete

A történelem kerekeit visszalapozva, így volt ez a filmekkel, vagy a rádióval is egykor. Szóval, mindig az aktuális újdonságok állítják nehéz helyzet elé a felnőtteket: hogyan védjék meg a gyermekeket a különböző „szellemi kártevők” ellen. Az internet mégis valahogy másabb, mint a korábbiak. Sokkal tágabb a hozzáférhetési lehetősége, sokkal ellenőrizhetetlenebb minden szempontból és tartalmilag is sokkal szabadabb. Az emberi fantázia teljes tárházát felvonultatja, s bizony ebben benne vannak azok a negatívumok is, melyektől meg kellene védeni még a felnőtteket is. Nem véletlen, hogy már korábban, a tőlünk „szabadabb” országokban sokkal szigorúbb törvényeket hoztak, mint amiről mi még csak beszélünk.


A tiltás már régen nem elég

Mondhatnák, miért nincs nálunk megfelelő „önszabályozás”? Valóban a felelősség e tekintetben is óriási, a szülők, a pedagógusok, s minden gyermekekkel foglalkozónak tudatni kell a veszélyt a kiskorúakkal. A tiltás már régen nem elég, a felvilágosításnak semmi értelme, legalábbis lepereg az érintettek nagyrészéről. Mégis úgy gondolom, ha egy kicsit el is késtünk, lépni kell. A hatóság, a civil szféra összefogásából születhet eredmény. De szükség van ehhez a szolgáltatók következetes, szabályokat betartó magatartására is.

Talán ez a sok tragédia, „ön- és a közveszélyeztetés” végre felébreszt minden illetékest!

– Dankó Mihály –
hirdetés