A szélsőséges zászlóaljak feloszlatását követeli Ukrajnától az ENSZ

A szélsőséges zászlóaljak feloszlatását követeli Ukrajnától az ENSZ
© Fotó: Getty Images
A világszervezet Emberi Jogi Tanácsának megfigyelőcsoportja súlyos bűncselekmények sorát tapasztalta Ukrajnában a kormánytól függetlenül tevékenykedő fegyveres szervezetek részéről.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének az ukrán sajtóban meg nem nevezett jelentéstevője számos települést látogatott meg a kelet-ukrajnai frontvonal mindkét oldalán. Tapasztalataiból fakadó következtetéseit azt követően foglalta össze, hogy találkozott az ukrán hatóságok vezetőivel, az EBESZ ukrajnai missziójának tagjaival, a független civil megfigyelő szervezetek tagjaival, valamint az áldozatok hozzátartozóival.

Jelentésében leszögezi, hogy míg a korábban önállóan cselekvő önkéntes zászlóaljak nagy része ma már beolvadt, illetve aláveti magát az ukrán hadsereg és a nemzeti gárda parancsnokságának, egyes szélsőséges nacionalista szervezetek, köztük a Jobb Szektor fegyveres szárnya jelenleg is kontrollálatlanul garázdálkodik úgy a harci övezetben, mint a békés hátországban.

Ezek az állig felfegyverzett szabadcsapatok a kijevi kormányzat teljes közönye mellett, az abszolút büntetlenség tudatában tartanak fogva embereket, vetnek alá kínvallatásnak hadi- és civil foglyokat, sőt megalapozott a gyanú, hogy akár több tucat ember – úgy ellenálló, mint polgári személy – nyomtalan eltűnéséhez is közük van.

„Különös aggodalmat vált ki, hogy ezek a csoportok közvetlen erőszak vagy erőszakkal fenyegetés alkalmazásával gyakorolnak nyomást az ő nézeteikkel eltérően gondolkodókra, a bírósági és egyéb igazságszolgáltatási, illetve rendvédelmi szervezetek tagjaira” – áll a jelentésben

Mindezekből kiindulva az ENSZ jelentéstevője arra szólítja fel az ukrán kormányt, hogy haladéktalanul nyilvánítsa törvényen kívülieknek a Jobb Szektor, a Szvoboda, valamint a többi szélsőséges nacionalista szervezet magukat önvédelmi egységeknek nevező fegyveres egységeit, fegyverezze le őket, oszlassa fel, és állítsa bíróság elé a vezetőiket.

A Korreszpondent internetes hírújságja emlékeztet rá, hogy az ENSZ egy másik megfigyelő csoportja azért hagyta el idő előtt Ukrajnát, mert számos olyan helyről kitiltották őket, ahol információk szerint az Ukrán Biztonsági Szolgálat törvénytelenül tart fogva embereket.

– Palkó István –
hirdetés