A szemremegés a Parkinson-kór korai jele lehet

A Parkinson-kór
A Parkinson-kór
Washington, 2012. április 10., kedd (MTI) – A tartósan fennálló szemremegés a Parkinson-kór korai jele lehet, a szemgolyó mozgásának tesztelése segítheti a betegség megállapítását – vélik vizsgálataik alapján amerikai kutatók.

Az Archives of Neurology című szakfolyóiratban megjelent tanulmányhoz 112 Parkinson-kóros páciens szemmozgásvizsgálatát végezték el, valamint az összehasonlításhoz hatvan egészséges emberét is.

A Parkinson-kór
A feladatban részt vevő önkénteseknek számítógépes képernyőn kellett követniük egy tárgy mozgását. Valamennyi Parkinson-kórral élő embernél folyamatos szemremegést tapasztaltak, függetlenül attól, hogy szedtek-e gyógyszereket vagy sem. Szemremegésük megakadályozta őket abban, hogy a mozgó célpontot tekintetükkel stabilan követni tudják.
Ugyanezt a problémát az egészségesnek vélt kontrollcsoportban csak két embernél figyelték meg – idézte a HealthDay című ismeretterjesztő portál (www.healthday.com).
George Gitchel kutatásvezető szerint eredményük azt mutatja, hogy egy, a szemgolyó mozgásának ellenőrzésére kidolgozandó teszt alkalmas lehetne a Parkinson-kór korai diagnózisára.

-MTI-
hirdetés