A szennyezések ellen is védekeznek

A Beregi árapasztó tározó beüzemelési gyakorlata alkalmával táskalaboros vízvizsgálatot is végeztek a szakemberek
A Beregi árapasztó tározó beüzemelési gyakorlata alkalmával táskalaboros vízvizsgálatot is végeztek a szakemberek - © Fotó: Fülöp Zoltán
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Az olajszennyezésre is felkészültek az idén a FETIVIZIG munkatársai.

Nemrég fejeződött be a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság kezelésében lévő ár- és belvízvédelmi művek őszi felülvizsgálata, a tapasztalatokat és a további feladatokat a vízügyi szakemberek egy záróértekezleten vették számba.

A vízminőségről Veres József, a FETIVIZIG Vízvédelmi és Vízgyűjtő-gazdálkodási Osztályának vezetője tartott előadást, amelyből kiderült: az értekezletig 2016-ban 130 vízmintát vettek, felülvizsgálták a kárelhárítási helyeket és az üzemi kárelhárítási terveket, vízminőségi útmutatót készítettek a munkatársaknak, és a Beregi árapasztó ­tározónál az olajszennyezés elleni védelmet is gyakorolták.

Elsüllyedt traktor

– Az idei feladataink közé tartozott a táskalaborok beüzemelése, kalibrálása és a munkatársainknak is bele kellett tanulniuk a használatukba. Területünkön az elmúlt egy évben négy esetben kellett másod-, egy esetben pedig harmadfokú vízminőségi készültséget elrendelnünk. Előfordult oxigénhiány miatti halpusztulás, találkoztunk elsüllyedt traktorral a Lónyay-­főcsatornában, trágya­szennyezéssel a Belfő-­csatornában – hozott néhány példát az osztályvezető, majd hozzátette: – Ezekről az esetekről a csatornaőröktől értesültünk, de jó lenne, ha nőne a társadalmi érzékenység is.

– Vizeinkben a kommunális hulladék mennyisége lassan csökken. A leggyakoribb továbbra is a külföldről érkező műanyag hulladék, de van remény a javulásra. Egy civil szervezet is igyekszik ráirányítani a figyelmet a problémára: a PET-kalózok legutóbb 65 ezer flakontól szabadították meg a Tiszát.

Már mér a tiszabecsi szonda

– Üzembe helyeztük a vízminőségmérő szondát Tisza­becsnél, amely a pH-értéket, az oxigéntelítettséget, a vezetőképességet és a hőmérsékletet méri. Igazgatóságunk tervezi az összes határszelvénynél hasonló berendezések telepítését, a técsői vízminőségmérő állomást ukrán kollégákkal közösen szeretnénk üzemeltetni – beszélt végezetül a terveikről Veres József.

KM

Címkék: , ,hirdetés