A szépségipar sztárja lehet a magyar meggy

Akt.:
A szépségipar sztárja lehet a magyar meggy
© Fotó: Kozma István
Érd – Európa-szerte mind jobban elismerik a magyar nemesítésű meggy- és cseresznyefajtákat.

Az étkezési célra szánt gyümölcsök mellett igazi áttörést az ipari célú felhasználás hozhat az exportban – hangzott el az érdi Elvira Majorban rendezett Cseresznye- és Meggytanácskozáson. Nagyon fontos a személyes tapasztalatcsere, hiszen nem mindegy, hogy a nemesítők milyen irányban fejlesztik az egyes fajtákat, illetve hoznak létre újakat.

Nagyszeműt, ropogósat

– A nemesítés egy hosszadalmas folyamat, nem lehet egyik napról a másikra új fajtákkal megjelenni. 10–15 év kell magához a fejlesztéshez és további 10–15 az eredmények elismertetéséhez. Ekkor kezdődhet csak a piaci bevezetés, vagyis a kutatók munkája csak hosszú évek múlva terem csak valódi gyümölcsöt – mondta Kasztovszky Zoltán, a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. A fogyasztók hagyományosan a nagy szemű, roppanós, édes cseresznyéket szeretik, ahogy az étkezési célra szánt meggyek közül is a hosszabb ideig eltartható, kevésbé fanyar fajták a népszerűek. Az importlehetőségek kiszélesedésével már egészen különleges, sárga cseresznyével is találkozhatnak a boltokban a vásárlók, de ezek megmaradnak kuriózumnak, a hazai termelést és értékesítést nem fogják megváltoztatni.
Czerván György államtitkár elmondta, hogy 2016-ban a kertészeti ágazatok kibocsátása 348,5 milliárd forint, ezen belül a friss gyümölcsök kibocsátása 89 milliárd forint volt. Kiemelte, hogy az elmúlt években folyamatosan nő az egy főre jutó gyümölcsfogyasztás, 2010-ben 37,8 kg/fő/év volt, míg 2015-re elérte a 45,8 kg/fő/év mennyiséget.

Az államtitkár kiemelte továbbá, hogy jelenleg kihirdetés előtt áll egy törvényjavaslat, amely kötelező szerződéskötést ír elő a meggy­ágazatban. Az ágazat szereplőivel folytatott egyeztetések eredményeként elkészült törvényjavaslattól a meggypiac stabilizálását várják az érintettek. A kötelező szerződés alapján, a szállításokat megelőzően a feldolgozónak vagy felvásárlónak írásbeli ajánlatot kell tennie a termelőnek és az ennek alapján létrejött szerződést kell írásba foglalni. A kötelezettség betartását a mezőgazdasági igazgatási szerv ellenőrzi. Hangsúlyozta, hogy a törvényi szabályozás nem korlátozza a piaci folyamatokat, csupán a kiszámíthatóságot, a számon kérhetőséget és a felek biztonságát növeli.

A konferencia egyik érdekessége az egyik érdi nemesítésű magyar meggyfajta, a PIPACS 1 volt, amelyik rendkívül magas antioxidáns- és melatonin tartalmával – különleges vitamin-összetételével – kimagaslik a kozmetikai ipar alapanyagai közül. A meggyfajta a közeljövő élelmiszer- és szépségiparának sztárja lehet. A különleges, bőtermő, világos piros húsú meggyfajta ízes, savanyú. A szakemberek jelenleg is fejlesztik azokat a termékeket, amelyekben leginkább hasznosítani tudják a magyar nemesítésű meggy legelőnyösebb tulajdonságait.

HBN
hirdetés