A szerelem olykor vakká és féltékennyé tesz

Énekben és humorban nem volt hiány
Énekben és humorban nem volt hiány - © Fotó: Sipeki Péter
Nyíregyháza – Nagy operett, nagy derültség – mindez két felvonásban.


Az Európa kulturális fővárosa címmel büszkélkedő Pécsről érkeztem Nyíregyházára nyaralni. A vidéki vakáció keretében volt alkalmam megtekinteni a Sybill című nagyoperettet Teremi Trixi rendezésében, a Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola udvarán, a 27. Mandala Nyár keretében.

Amivel nem számol az ember

Jacobi Viktor illúzióoperettje hűen és humorosan mutatta be, mi mindenre képes az ember a szerelemért, vagy egyszerűen azért, hogy kihúzzon valakit a csávából.

Mint tudjuk, a szerelem olykor vakká, bolonddá, esetleg féltékennyé tesz. És ilyenkor sok mindent elfelejt az ember. Például számolni. Ki a következményekkel, miszerint nem várhat mindig mindenkire happy end, ki pedig a múló idővel, és azzal a ténnyel, hogy a nők sem maradnak örökké fiatalok és szépek.

Röviden a cselekményről: a hős szerelmes férfi az életével játszik, hogy a hadseregből megszökve találkozhasson Sybill-lel, a világhírű színésznővel, aki a világot jelentő deszkák helyett most a valóságban készül valaki mást játszani azt remélve, hogy ezzel megmentheti a férfit.

Akinek pedig a bőrébe bújik, nem kisebb méltóság, mint őfelsége az orosz nagyhercegnő. Minden egyszerű tréfának tűnik, még a nagyherceg sem veszi felségsértésnek a dolgot, mi több, örömmel csatlakozik a páros színjátékához, csakhogy a csinos színésznő és hős szerelmes sorsával kedvére játszhasson. Ám mindez már kevésbé lesz mulatságos, mikor a szerelmes katona kétségbeesett kérésére a nagyhercegnő Sybillt kezdi alakítani, ráadásul a nyilvánosság előtt.

A kormányzó summázata

És akkor még nem szóltunk a szerelmes kormányzóról, aki több évtizede találkozott utoljára az akkoriban fiatal és csinos szerelmével. Az egyenruhás azóta keresi (és a darab vége felé meg is találja) a kesztyűje, illetve élete párját, aki felett finoman szólva eljárt az idő. A kormányzó summázata: „Két tragédia történhet az ember életében. Az egyik, amikor elveszíti a szerelmét, a másik, ha 30 év után viszont látja…”

Bár szerintem némely dal inkább illett volna vígoperába, mint operettbe, az élmény nem maradt el, a technika ördögének eszén is túljáró színészek csodás alakítással kápráztattak el minket.

– Harman Zsófia, Pécs –
hirdetés