A szigorítás 2 hete számokban

A szigorítás 2 hete számokban

A 2006. június 01-én bevezetett szigorított ellenőrzés eddig eltelt 14 napján a Vám-és Pénzügyőrség Észak-Alföldi Regionális Parancsnoksága illetékességi területén működő határvámhivatalok 576 esetben vezettek be jövedéki eljárást a jogsértőkkel szemben.

Az eljárások során lefoglaltak több mint 94.000,- doboz cigarettát és 39 darab olyan járművet, amelyekkel csempészett cigarettát szállítottak. Az első két héten összesen 125 millió forint jövedéki bírságot szabtak ki a határvámhivatalok.

A határvámhivataloknál 2006. június 01. óta a belépő személyforgalmi irányokban, a korábban szinte már mindennapossá vált  jelentős várakozási idők megszűntek.

LEG…LEG…LEG…

Az elmúlt két hétben:

– a legnagyobb kiszabott jövedéki bírság: 89.070.000,- ft,
– a legnagyobb lefoglalt cigaretta mennyiség: 60.000,- doboz,
– a legértékesebb lefoglalt szállítójármű: kamion, 25.000.000,- ft
– a legolcsóbb lefoglalt szállítójármű: bicikli, 5.000,- ft,
– a legfiatalabb lefoglalt szállítójármű: 2 éves
– a legöregebb lefoglalt szállítójármű: 32 éve
– a legöregebb elkövető: 74 éves
– a legfiatalabb elkövető: 18 éves

Szabó Károly alezredes
regionális parancsnok

Gyors bírói döntés a cigarettacsempészetben

2006. június 10-én a Csengersimai Vámhivatalnál belépésre jelentkezett egy holland tehergépjármű. A holland sofőr 117 darab szék továbbítását kezdeményezte Hollandia felé. Az eljáró pénzügyőrök a tételes vámvizsgálat mellett döntöttek, melynek során a szerelvény raktérének gyári leválasztófala mögött összesen 50.000 doboz Marlboro és 10.000 doboz Marlboro Lights márkájú cigaretta került elő.

A több mint 18 millió forint értékű cigarettaszállítmányt és a járművet a vámhivatal lefoglalta. A Regionális Nyomozó Hivatal a sofőrt őrizetbe vette, ellene csempészet bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt indított eljárást.

Tekintettel arra, hogy a bíróság elé állítás törvényi feltételei fennálltak, az illetékes bíróság a mai napon megtartott tárgyalásán a holland sofőrt 1 év hat hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte. Az ítélet még nem jogerős, ezért a bíróság az elkövetőt a mai naptól előzetes letartóztatásba helyezte.

A bíróságnak ez a „gyorsított eljárásban” hozott ítélete jól tükrözi a cigarettára elkövetett bűncselekmények társadalomra való veszélyességét, megítélését, amire rámutat a bíróság által kiszabott letöltendő szabadságvesztés büntetés.

Remélhetőleg a fenti és a hasonló ügyekben a jövőben születő bírósági ítéletek megfelelő visszatartó erőt jelentenek a cigarettacsempészek számára.
hirdetés