A szomszédból jártak portyázni

A Nyíregyházi Rendőrkapitányság most fejezte be egy betörés-sorozat nyomozását, tájékoztatott Oláh György r. őrnagy. A felderítésben nyújtott segítségért köszönet illeti a debreceni kapitányság munkatársait is.

A Vagyonvédelmi Osztály négy személlyel szemben élt vádemelési javaslattal, két gyanúsított előzetes letartóztatásban van, ketten szabadlábon védekeznek. A Hajdú-Bihar megyei Hajdúbagosról Nyíregyházára érkező betörőbanda múlt év augusztusától november végéig követte el a bűncselekményeket. Olyan családi házakat szemeltek ki, ahol tehetősebb tulajdonost sejtettek. Elsősorban nyitva felejtett ajtókat, ablakokat kerestek, de ha nem találtak, az sem tartotta vissza őket; kifeszítették, illetve betörték a nyílászárókat. 

Mindezt olyankor úgy tették, hogy a tulajdonosok közben otthon aludtak. Nem egy esetben volt riasztóberendezés a házban, de a sértett nem kapcsolta be éjszakára. A bűnözők főleg arany ékszereket, kisebb méretű elektronikai cikkeket (kamera, laptop, mobiltelefon), valamint bankkártyákat tulajdonítottak el, összesen mintegy húszmillió forintos kárt okozva. A kártyák mellé felírt PIN kódok segítségével több esetben pénzt is tudtak felvenni utcai automatáknál. A vizsgálati adatok szerint tolvajok számlájára összesen 52 bűncselekmény írható.

A betöréseknek megvolt a maga koreográfiája. Egy-egy balhéban hárman vettek részt: egyikük mindig a sofőr volt, míg a lakásba az utasok mentek be. A negyedik személy, egy debreceni fiatalember a lopott bankkártyákkal történő pénzfelvételben segített.

– Fullajtár András –
hirdetés