A szoptatás több mint anyatejes táplálás

Gyermekzsivaj töltötte meg a teret
Gyermekzsivaj töltötte meg a teret - © Fotó: Pusztai Sándor
Nyíregyháza – A szoptatás és az anya-gyermek közötti szoros kapcsolat kialakításának fontosságára hívták fel a figyelmet az anyatejes táplálás világnapján, kedden délelőtt a megyeszékhely belvárosában, ahol már a 9 órakor kezdődő megnyitó előtt megtelt a Városalapító atyák szobra előtti tér.

A babakocsiból nézelődő, karon ülő, totyogó és kacagva rohangáló gyermekek, valamint anyukáik mellett védőnők, egészséges táplálkozást hirdető civilek és szűrővizsgálatokat végző szakemberek szolgáltak jó tanácsokkal az érdeklődők számára.

Csikós Péter, a nyíregyházi Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság igazgatója köszöntőjében rámutatott: mióta ember él a Földön, azóta jelen van az életünkben az anyatejes táplálás is. Ezzel élni kell, ezzel kell élni, mert a szoptatás adja a baba egészségének alapjait.

– Szerencsére ismét egyre inkább „divat” az anyatejes táplálás, hiszen mindig kéznél van, megfelelő hőmérsékletű, könnyen emészthető, és kényelmesebb is szoptatni, mint a tápszert elkészíteni – mondta el érdeklődésünkre Deák Andrea csoportvezető védőnő, s hozzátette: az Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság keretein belül Nyíregyházán 38 védőnő dolgozik, akik évente körülbelül 1200 várandós kismamával tartják a kapcsolatot. Az édesanyáknak négy alkalommal kötelező a védőnővel találkozniuk, csak akkor kapják meg az anyasági támogatást.

KM-CsA
hirdetés