Sport

2013.03.04. 07:21

Ismét csillognának, mint egykor a Rubin

A fiatal bringások közül talán kevesen tudják, hogy pár évtizede milyen sok remek országúti kerékpárosa volt megyénknek, és milyen rangos országos és nemzetközi versenyeket rendeztek errefelé. Solymosi János újjáélesztené az országúti versenykerékpározást, és várja a fiatalokat.

A fiatal bringások közül talán kevesen tudják, hogy pár évtizede milyen sok remek országúti kerékpárosa volt megyénknek, és milyen rangos országos és nemzetközi versenyeket rendeztek errefelé. Solymosi János újjáélesztené az országúti versenykerékpározást, és várja a fiatalokat.Maga a kerékpározás egyre népszerűbb, és fellendülőben van a versenyszerű tekerés is. Ifjabb Solymosi János az 1990-es években ismert és jegyzett országúti kerékpáros volt, aki előbb versenyek szervezésével, most pedig klubjával a versenykerékpározásban vállal egyre nagyobb szerepet.

– A kilencvenes évek első felében a Rubin KSC versenyzőit ismerték az egész magyar élmezőnyben. Voltunk páran, akik igazán meg tudtuk szorongatni a nagy klubok „menőit”, és így sok külföldi versenyre is eljutott a város híre – kezdi egy kis nosztalgiázással Solymosi János. – Az aktív versenyzésem befejezése után – ami 1998-ban volt – próbáltam módokat találni arra, hogy lehetne az országúti tekerést népszerűsíteni. Rendeztem versenyeket, próbáltam kisebb-nagyobb erőfeszítéseket tenni szponzorok felkutatására, szinte minden módját kipróbáltam a „sportág népszerűsítésének”, de nem jött meg a várt eredmény.

Az amatőrök között sikerrel

– Aztán az elmúlt esztendő elején volt szerencsém megismerkedni az Alpin-Salewa hobbicsapatával, akik amatőr kategóriában, korcsoportjukban nagyon jó eredményekkel állnak helyt országos versenyeken – folytatta Solymosi János. – Elkezdtünk együtt dolgozni, közös edzéseket szervezni, valamint részt vettünk együtt egy pár nyílt, országos versenyen is. Kialakult egy baráti-szakmai kapcsolat a két csapat között, és kiderült, hogy egy nyelvet beszélünk, és összedolgozva egy kellő háttérrel rendelkező klubot tudnánk létrehozni. Ezt tűztük ki célul, és nemrégiben megalapítottuk a Nyíregyházi Kerékpáros Sport Egyesületet. Megpróbálunk egy olyan klubot építeni belőle, ami egy ekkora városhoz méltó csapattal, vagy legalább pár versenyzővel rendelkezik. Olyan sportolókkal, akik a középszerű sporttól elrugaszkodva, kellő mentalitással és ambícióval felvértezve helytállna itthoni UCI és nemzetközi viadalokon. Erre talán 15 év után ismét van remény.

– Sajnos, arra egyelőre nincs lehetőség, hogy egy saját csapattal induljunk igazolt és nemzetközi minősítésű versenyeken, mert nincs ki a négyfős csapat az igazolt kategóriában, de vegyes csapattal (például Szekszárd KSE) ez megoldható.

Várják a fiatalokat

– Azért, hogy a versenysportban is egy működőképes szakosztály jöjjön létre, létfontosságú lenne már rövidtávon is az utánpótlás megoldása. A legalkalmasabb korosztály a meginduláshoz a 12–15 éves lenne, de az idősebb jelentkezőket is szívesen látjuk. Jelenleg az edzéseken tizen-tizenöten kerékpároznak, közülük ketten igazoltak. Várjuk tehát a leendő versenyzők jelentkezését – így Solymosi János.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!