A szülinap, mely világszerte ünnepnap

Sikeres és eseménydús esztendőt zárt a nyíregyházi „Verda Stelo” egyesület
Sikeres és eseménydús esztendőt zárt a nyíregyházi „Verda Stelo” egyesület - © Fotó: Bolyán Sándor
Nyíregyháza – Jövőre Tiszafüredre, Lengyelországba és Portugáliába készülnek.

Doktoro Esperanto-ra, vagyis Lazar Markovics Zamenhofra, az eszperantó nyelv megalkotójára emlékeztek a napokban a Nyíregyházi Vasutas Művelődési Házban működő „Verda Stelo” Eszperantó Egyesület tagjai. Az 1859. december 15-én, Varsóban született szemészorvos, filológus a nyelvek iránti szeretetét valószínűleg a nyelvészként, nyelvtanárként dolgozó apai nagyapjától, illetve édesapjától örökölte. Tiszteletére két Nap körül keringő bolygó is fűződik a nevéhez, az egyik a Zamenhof, a másik az Eszperantó.

A világ minden táján találhatók emberek, akik valamilyen szinten beszélik a nyelvet. Az eszperantó kulturálisan egységes maradt, ezt a nemzetközi kongresszusoknak és az egységes oktatásnak köszönheti. A szókincse körülbelül akkora, mint a magyaré, de mindent kiejtés szerint kell leírni. Magyarországon az egyetemi, főiskolai diplomához is elfogadják az eszperantó nyelvvizsgát.

Egyesületünk az idén országos baráti találkozót szervezett Nyíregyházán, meglátogattuk Bessenyei György szülőházát, tagjaink számos hazai és külföldi rendezvényen képviselték megyénket, hazánkat. 2018-ban újabb feladatok és programok várnak ránk.

– Zuberecz Miklós –

Címkék: ,hirdetés