A takarékossági intézkedések nagy részét megtárgyalta a kormány – országgyűlési, önkormányzati reform

A kormány 79 jogszabályról döntött hétfői ülésén. A kabinet a többi között 298-ban maximálná a parlamenti képviselők számát, és a tervek szerint az első regionális önkormányzatokat 2009-ben választanánk meg, ha az ellenzék is támogatja a 2/3-os többséget igénylő javaslatokat – jelentette be GálJ. Zoltán a kormányszóvivői tájékoztatón.

A kabinet tervei szerint az egyéni választókerületek száma 176-ról 149-re csökkene, a listáról megszerezhető mandátumoké pedig 210-ről 149-re változna. Megmaradna ugyanakkor az 5 százalékos parlamenti küszöb és a közös jelölt-és listaállítás lehetősége. A tervek szerint a jövőben nem lehet majd a szondáztatást visszautasítani a mentelmi jogra hivatkozva, és egyáltalán nem lesz érvényes ez a jog például az ügyészségi titkárokra, fogalmazókra.

Az önkormányzati reform érdekében a kormány módosítaná az Alktományt is. Azt szeretnék ugyanis eléri, hogy 2009-től a megyei szervezetek helyett már regionális testületek álljanak fel. Erre egyébként 3 év múlva, az Európa Parlamenti képviselők választásakor lenne először lehetőség. Az első testületek 2012-ig működhetnének, majd átállnának a 4 éves ciklusra. A kormány hétfői határozata szerint a jelenlegi 44-139 ezer forintosról 36-103 ezer forintosra csökkene az önkormányzati képviselők tiszteletdíja, a bizottsági tagságért pedig csak a mostani pénz felét vihetnék haza a képviselők, ezzel számítások szerint évente 3-5 milliárd forintot spórolhatna az állam.
hirdetés