A tanulásban is segítették egymást

Volt mire visszaemlékezni a közelmúltban tartott jubileumi találkozón a buji iskolában
Volt mire visszaemlékezni a közelmúltban tartott jubileumi találkozón a buji iskolában - © Fotó: olvasónktól
Buj – Hozott jót és rosszat is az elmúlt ötven év, de most csak a szépre emlékeztek.

Október végén az 1968-ban végzett 8. osztályosok gyülekeztek a buji iskolában. Az osztályfőnöki órán őszhajú, de csillogó tekintetű „gyerekek” foglaltak helyet az iskolapadokban, s alig várták, hogy beszámolhassanak az életük alakulásáról. Hozott jót és rosszat az elmúlt félszáz esztendő, de most csak a szépre emlékeztek: a tanítási órák izgalmaira, sikereikre, a sok-sok együtt töltött, vidám délutánra. A táborozások, a kirándulások, a klubdélutánok, a farsangok, a tábortüzek, a bábozás, a színjátszás, a tortaünnepségek, az akadályversenyek, a számháborúk, a kulturális seregszemlék mind-mind gazdagították a személyiségüket.

Felidézték például azt a pillanatot, amikor az osztály „kiváló vasgyűjtő” címet kapott, mert olyan szorgalommal vettek részt a mozgalomban, de szó esett a szavalókórusi munkáról és az iskolakerti ténykedésekről is. Igazi közösség kovácsolódott össze az osztály tagjaiból, akik a tanulásban is segítették egymást. Célul tűzték ki, hogy minden évben javítanak a tanulmányi átlagukon, így nyolcadikra elérték a 3,9-es eredményt!

Nehézen is boldogan teltek

Bár nehéz körülmények között folyt a tanítás a ‚60-as években, szombaton is jártak iskolába a diákok, ezek a gyerekek mégis nagyon boldogok voltak! A humor átszőtte az életüket, sokszor mondtam nekik: „Mi fél szavakból is értjük egymást”. Sajnos, a 35-ből 9 tanuló „igazoltan volt távol”, miként a tanárok többsége is. Rájuk is emlékeztek gyertyagyújtással, néma főhajtással. Köszönöm a szervezőknek (Czomba Csaba, Erdélyi Iluska, Erdélyi Magduska), hogy megtarthattuk ezt a rendhagyó osztályfőnöki órát. Első tanítványaim voltak, akiket 4 évi közös munka után indítottam útnak.

– Géczi Ferencné, a 8. A osztályfőnöke –

Címkék: ,hirdetés