A tanyákra is fókuszált a zsűri

Végh József, Farkas Miklós, Szabó Gábor, Kulcsár Attila és Lipcsei Ágnes
Végh József, Farkas Miklós, Szabó Gábor, Kulcsár Attila és Lipcsei Ágnes
Nyíregyháza – A minőségi vidéki építészetnek szenteltek figyelmet a pályázók.


Jobb az őszinteség. Például az építészek berkein belül is. Ennek szellemében írtak ki szakmai pályázatot a Regioris Közhasznú Egyesület és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Építész Kamara közös szervezésében Jobb az őszinteség elnevezéssel. A kamara legutóbbi rendezvényén kiderült, hogy az építész kamara elnökségéből álló zsűri mely pályamunkákat tartotta méltatásra alkalmasnak.

Emlékezés a volt elnökre

– Egyrészt kihirdettük a pályázat eredményét, és ezzel szinkronban kiállítás keretében mutattuk be a mértékadó alkotásokat – említette Végh József, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Építész Kamara elnöke. – A pályázat kiírásánál az volt a cél, hogy egy olyan építészeti kiállítási anyag készüljön el, amely a minőségi vidéki építészetnek szentel figyelmet.

– A tárlattal dr. Reischl Gábor DLA, 2008-ban elhunyt építészre, a Magyar Építőművészek Szövetségének volt elnökére kívántunk emlékezni. Egyúttal azoknak a helyi, vagy itt alkotó építészeknek, környezettervezőknek, tájépítészeknek igyekeztünk bemutatkozási lehetőséget biztosítani, akik az ő szellemében tevékenykednek.

Reischl Gáborról Vargha Mihály írta az epiteszforum.hu oldalon: „Új, vadonatúj (barbárul magakellető), a múltat ukmukfukk elsöpörni akaró, erőszak szülte épületekkel ugyanis már nagyon tele vagyunk. A gyarapodáskényszer keltette rombolósdi a városok szférájában egyre elviselhetetlenebb. Épp ezért a falusi, tanyasi táj- és téralkotás tapasztalatait nem szabad veszendőbe hagyni. Reischl Gábor fantasztikus elhivatottsággal igyekezett ezt minél mélyebben továbbadni a szakmában, és lehetőleg azon túl is”.

Izraeli élménybeszámoló

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Építész Kamara elnökségének zsűrije Farkas Miklós Csengerben élő építész Szamos-parton álló Farkas Tanya elnevezésű, valamint Szabó Gábor, Mátészalkán alkotó építész érpataki Zsindelyestanya témájú pályázatát részesítette egyenrangú díjazásban.

Különdíjat kapott Kulcsár Attila DLA, Ybl-díjas építész Nemzeti Emlékhely a Bottyán János laktanyában című, nyíregyházi helyszínű pályázata.

A díjakat Lipcsei Ágnes egyesületi elnök és Végh József, a megyei területi építész kamara elnöke adta át. A díjkiosztót követően Berzeviczy László építész, a kamara elnökségi tagja tartott vetített képes úti beszámolót az izraeli Szentföldet bemutató élményeiről. Végh József végezetül összegezte az eseménydús időszakot. Elmondta, hogy a 2019-es esztendő más kihívásokkal, de legalább hasonlóan ennyire rendezvényekben bővelkedőnek ígérkezik – az építő jelleg megőrzése mellett.

LTL
hirdetés