A tavaszébresztő gumó

A tavaszébresztő gumó
A hónapos retek egyéves növény, miután kifejlesztette gumóját, rövidesen magszárra nő, amelyen magokat érlel, majd elpusztul.

Tenyészideje a veteményeskert növényei közül a legrövidebb: mindössze 55-60 nap. Minthogy az egyik legkeresettebb primőr zöldség, ezért a kertészetekben melegágyban, vagy fóliasátor védelme alatt termelik.

Ha a családi veteményeskertben vetjük el a magját, akkor a rövid tenyészidő lehetőséget nyújt arra, hogy kihasználjuk a vegyes termelésben rejlő előnyöket. Hadd szóljak erről egy kissé részletesebben.

A konyhakert területe mindig kicsinek bizonyul, hiszen sokféle zöldséget, fűszernövényt, szamócát és még más egyebeket is akarunk itt termelni. Azzal nem sokra megyünk, ha a növényeket kisebb sortávolságra, sűrűbben vetjük, illetve palántázzuk, mert ebből csak bonyodalmak származnak; a növények nem fejlődnek ki, több lesz a betegség és a kártevő stb. Van azonban egy lehetőség: az, hogy a kis termetű, korán lekerülő növényeket a hosszabb tenyészidejű, nagyobb növények közé vetjük.

A vegyes növénytermelés nemcsak helytakarékos. Az utóbbi évtizedben ügyeltek fel a tudósok arra, hogy a növények egyes növények társaságát kedvelik, másokét csak elviselik. Egyes növények bizonyos kártevőket (pl. levéltetveket, fonálférgeket) távol tartanak a környezetüktől, amely a növényvédő szerekkel való takarékosságot szolgálhatja. A gyakorlati tapasztalatok alapján kialakították azokat a növényegyütteseket, amelyeknek a tagjai jól társíthatók, egymás közelébe palántázhatók, vethetők.

A hónapos retek magját pl. együtt vethetjük a sárgarépáéval és a petrezselyemével, mert mire ezek kikelnek, a hónapos retket már ki is “termeltük”. Vethetjük a retket fejes saláta, hagyma, karalábé, póréhagyma stb. közé is.

A hónapos retek azon kevés zöldségféle közé tartozik, amelyet kizárólag nyersen fogyasztunk. Egy régi mondás azt tartja, hogy “a retek reggel méreg, délben étek, este pedig orvosság”. Ez azonban inkább a nehezebben emészthető, több rostot és illó savat tartalmazó, téli retekre érvényes.

A kertbe azokat a fajtáit ültessük, amelyeknek a gumója a föld fölött, vagy sekélyen a talajban alakul ki. Legkedveltebbek a kevés lomblevelet fejlesztő, gyors növekedésű, piros gumójú fajták. Fólia alatt a Korai piros és a Saxa, szabadban a Korai legjobb, a Champion, a Rubin és a fehér Jégcsap bizonyult a legjobbnak. Őszi termesztésre való a Piaci piros fajta.
Forrás: www.harmonet.hu
hirdetés