Koronavírus

2020.03.20. 11:43

Helyzetjelentés Amerikából: fegyelmezettnek kell lenni!

Amerikai járványhelyzet egy nyíregyházi családfő szemével.

A járvány az USA-ban élőket sem kíméli

Forrás: AFP

Fotó: AFP

A koronavírus a világ minden pontján óriási gondokat okoz, nem kivétel ez alól az Amerikai Egyesült Államok sem, ahonnan a nyíregyházi Racskó András küldött lapunknak helyzetjelentést. – Pánikhangulat van, de bízok benne, hogy az emberek elfogadják a helyzetet és betartják az utasításokat – mondta a Michiganben, közelebbről Port Huronban élő Racskó András.

Minden nyitva van

– A városunkban egyelőre nem tudunk fertőzöttről, de ez nem jelenti azt, hogy nincs is. Az USA lezárta a beutazás lehetőségét sok európai és ázsiai ország felől, csak az állampolgárait és a zöldkártyásokat engedi vissza. Problémát okoz, hogy nincs elegendő teszt, így a statisztikai adatok nem fedik a valóságot – erre hamarosan megoldást ígértek.

– Egyelőre minden nyitva van, és a vécépapíron, kézfertőtlenítőn kívül minden elérhető. Nem veszik az emberek túl komolyan a dolgot, de amióta bejelentették, hogy bezárják az iskolákat, sokan megrohamozták a bevásárló­központokat. Voltak ugyan üres polcok, de gyorsan vissza is töltötték azokat, élelmiszer, víz is van – mondta Racskó András, aki szerint most az a kérdés, hogy mennyi ember fog tudni dolgozni, mivel sok család nem tudja hová tenni a gyerekeket, akiket nem ajánlatos a nagyszülőkre bízni, nehogy megbetegedjenek az idősebbek.

A következményektől tart

– Nekünk sem könnyű, de megpróbáljuk megoldani és felváltva itthon lenni a gyerekekkel. Jelenleg mindenki dolgozik, nincs olyan intézkedés, ami ezt korlátozná, és reméljük, nem is lesz. A nagy rendezvényeket mindenhol törölték vagy új időpontra tették át, ennek ellenére sokan elmentek szórakozni a hétvégén.

– Személy szerint én nem a betegségtől tartok, hanem attól, milyen következményei lesznek: meddig húzódik el, mennyi ideig leszünk itthon, esetleg munka nélkül, veszélyeztetve a megélhetésünket. Úgy gondolom, nem szabad komolytalanul hozzáállni, mert rajtunk, egyéneken nagyon sok múlik, és nem mindegy, hogy 6-8 hetet vagy 6-8 hónapot kell itthon ülni. Most magunkért kell fegyelmezettnek lennünk és elkerülni a sokkal nagyobb bajt. Az itteni egészségügyi ellátás világszintű, de még így is nagy a kérdőjel azzal kapcsolatban, hogy ha például olyan helyzetbe kerülnénk, mint ami Olaszországban alakult ki, hogyan oldanák meg.

Maradjunk higgadtak!

– Bízunk az ország vezetésében és abban, hogy a legjobb döntéseket hozzák, s reménykedünk, hogy mindannyian egészségesen átvészeljük a helyzetet. Én ezt kívánom minden magyar honfitársamnak is. Maradjunk higgadtak, aki tud, legyen otthon, és mindenki kövesse a jó tanácsokat, és akkor minden a rendben lesz – így Racskó András.

ML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában