A települések a legtöbbet próbálják kihozni a közmunkaprogramból

Bujon az elmúlt időszakban harminchárom embernek adott munkát a mellékutak helyreállítása
Bujon az elmúlt időszakban harminchárom embernek adott munkát a mellékutak helyreállítása - © Illusztráció: Racskó Tibor
Buj, Kállósemjén, Magy, Tiszavasvári – Sok megyei településünkön évek óta szinte csak a közfoglalkoztatás biztosít munka-, így kenyérkereseti lehetőséget az ott élők számára. Nem meglepő tehát, ha a kisvárosok, községek, falvak polgármesterei igyekeznek a közmunkaprogramokból kihozni a maximumot.

Díszdobozok, kerámiák

Kállósemjénben egyszerre több projekt is fut, ezek részeként a település közfoglalkoztatottjai kultúrnövényeket termesztenek az önkormányzat saját konyhájára, ahol az óvodások, iskolások és az idősek számára főznek. A mezőgazdasági munkák mellett a külterületi utak karbantartása, helyreállítása és a betonelemgyártás is bőven ad feladatot a kállósemjéni embereknek.

– Megújuló energiaforrás hasznosítására egy hektáron nádat telepítettünk, amit a harmadik évtől kezdve folyamatosan arathatunk. Felaprítjuk, és ezzel fűtjük a közintézmények egy részét – árulta el Belicza László.
– A helyi sajátosságokra építve a fiúk asztalosipari termékeket, többek között dísz­dobozokat készítenek, ezeket a lányok dekupázs technikával kicsinosítják, illetve táskákat, zsebkendőtartókat varrnak, de a kerámiázás sem áll tőlük távol. A Kállay-kúria ajándékboltjába és megrendelőkhöz, valamint a piacra kerülnek a csecsebecsék – tette hozzá a polgármester.

Jobb jövedelem reményében

Bujon 202 ember foglalkozott és foglalkozik jelenleg is kordonos uborka, kápia paprika és tök termesztésével összesen harminc hektáron. A parcellák egy részét a lakosság ajánlotta fel, így az önkormányzat gazdálkodási területei jelentősen gyarapodtak. Ennek köszönhetően az idén közel 14 millió forintos bevételre tett szert a település.
– Pályázati úton nyertünk zúzott követ, sódert és cementet, így a mellékutak helyreállításával harminchárman jutottak értékteremtő munkához – tudtuk meg Barta Miklóstól. A polgármester nem köntörfalazott, megjegyezte: a pozitív mérleg ellenére kevés a dolgos kéz, hiszen az emberek vagy a megyeszékhely gyáraiban találtak jobban jövedelmező állást, vagy egészségügyi problémák miatt nem vehetnek részt a közmunkaprogramban. Legalább 60–70 dolgozóra lett volna még szükségük a földeken.

Magyon szintén az uborka- és paprikatermesztés volt a közmunkások legfőbb feladata. Előbbit egy hónappal ezelőtt befejezték, míg a paprikaszedés jelenleg is tart.

– Az önkormányzati fenntartású konyha nyersanyagszükségletét megtermeljük magunk, a fennmaradó mennyiséget értékesítjük – mutatott rá Czirják István, a község első embere.

KM-CsA, PI


Előrelépés minden téren

Tiszavasváriban mintegy fél­ezer közfoglalkoztatott dolgozik azon, hogy a város tisztább, élhetőbb, szerethetőbb legyen. – A járdalapkészítő brigádok keze munkájának köszönhetően több mint tíz utca kapott új burkolatot, a kerítéselem-gyártásnak hála, sikerült körbekerítenünk a sportcsarnokot – mesélte büszkén Munkácsi Mihály alpolgármester. – A mezőgazdasági programban, fóliasátrakban megtermelt konyhakerti zöldségekből a közétkeztetésen túl bőven jutott eladásra is. A parkokba több ezer tő árvácskát, dísznövényt fognak kiültetni hamarosan a közterületek tisztán tartására is ügyelő, szorgalmas kezek.

hirdetés