A téli balesetek is megelőzhetőek

A téli időjárás figyelmesebb vezetői szemléletet igényel
A téli időjárás figyelmesebb vezetői szemléletet igényel - © Fotó: KM-archív
Nyíregyháza – Amikor fagypont alá süllyed a hőmérő higanyszála, fokozottabban kell figyelni a közlekedés összes résztvevőjének. A rendőri tapasztalatok és a baleseti statisztikai adatok egyértelműen azt mutatják, hogy őszi és téli hónapokban sok gyalogost és kerékpárost ütnek el járművel a hazai közutakon, így Szabolcs-Szatmár-Beregben is.

Kiküszöbölhető emberi hibák

– Valamennyi gyalogos-elütésről elmondható, hogy annak hátterében valamilyen emberi hiba áll (például gyorshajtás, elsőbbség meg nem adása, figyelmetlenség), és ez egyben azt is jelenti, hogy ezek a többnyire súlyos balesetek szabálykövető magatartással, az emberi hibák kiküszöbölésével megelőzhetőek – kezdte reagálását dr. Fedor Rita r. őrnagy, a megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. A gyalogosok és kerékpárosok a közúti közlekedés legvédtelenebb és legsérülékenyebb résztvevői, elütésük szinte kivétel nélkül személyi sérüléssel jár.

– Ősszel és télen a közúti közlekedést befolyásoló viszonyok, az időjárási, a látási és az útviszonyok egyaránt kedvezőtlenül változnak. A gyalogos és kerékpáros balesetek magas számához nagy mértékben hozzájárul, hogy ilyenkor jóval nehezebb észlelni őket, mint más évszakokban. A nappali világosság időtartama jelentősen lecsökken, gyakran felhős ég és a sűrű téli csapadékok (hó, ónos eső) is megnehezítik a járműből kilátást. A sötétebb környezet, a csapadéktól csillogó útburkolat, a szemből érkező járművek fényszórói, valamint a csapadékos időben működő ablaktörlők is nehezebbé teszik a jelenlétük észlelését. Ezen túl a szennyezett, vagy a hótól, illetve jégtől kellően meg nem tisztított szélvédők, azok esetleges belső párásodása, vagy a régi, funkcióját betölteni már nem képes ablaktörlő lapátok használata is nehezebbé teszi a gyalogosok észrevételét.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Mégis könnyebb a lelkünk, ha tudjuk, hogy mi minden tőlünk telhetőt elkövettünk. Sokan tartanak a téli vezetéstől, pedig nem kellene. Csak megfelelően fel kell készíteni autónkat (és az agyunkat is) a téli útviszonyokra, valamint nagyobb odafigyeléssel, óvatosabba...

Tovább nehezíti a helyzetet, ha a gyalogosok vagy a kerékpárosok nem feltűnő, a környezetből kirívó, hanem szürke, vagy sötét tónusú ruházatot viselnek (főleg az idős közlekedőkre jellemző a sötét ruházat). A gyalogos elütésekhez hozzájárul az is, hogy a nedves, különösen a havas, jeges útburkolaton a járművek fékútja – és ezáltal a féktávolság – megnő, és ez jelentősen növeli a balesetek bekövetkezésének kockázatát.

A csúszós úton a gyalogosok és a kerékpárosok bizonytalanabbul közlekednek, jobban koncentrálnak a megcsúszás és az elesés elkerülésére, és ez akár el is terelheti, vagy megoszthatja a figyelmüket, és kevésbé figyelnek a közlekedés más résztvevőire, például a közeledő járművekre.

– Csapadékos időben, valamint erős, csípős szélben az is jól megfigyelhető, hogy a gyalogosok igyekeznek mielőbb „fedél alá”, azaz védett helyre kerülni. Ez egyben azt is jelenti, hogy körültekintésük sok esetben felületes, nem feltétlenül a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen kelnek át, és rosszul mérik fel az érkező járművek sebességét. Esőben, vagy sűrű hóesésben még a kinyitott esernyő is korlátozhatja a gyalogosokat a látásban, a biztonságos közlekedéshez szükséges információk megszerzésében.

KM


Óvatosan és lassabban!

– Minden közlekedőben, járművezetőben tudatosuljanak azok a kockázatok, melyek a gyalogosok és a kerékpárosok közlekedését jellemzik ebben az időszakban! Ennek megfelelően vezessünk körültekintőbben, óvatosabban és lassabban. Tartsuk mindig tisztán a gépjármű fényszóróit, világító eszközeit, valamint szélvédőit és cseréljük le az elöregedett ablaktörlő lapátot! A belső párásodás megszüntetése nélkül soha ne induljunk útnak! A szélvédők szárításának legjobb módja az üvegekre irányított, intenzív fokozatra kapcsolt légkondicionáló használata – tanácsolta dr. Fedor Rita sajtószóvivő.
hirdetés