A teljesített fogadalom

Újfehértó – Újfehértó leghíresebb sportemberének a 30 éves fogadalma 2006. december 16-án járt le. Csukrán Mihály ugyanis az édesapjának 1976-ban fogadalmat tett, hogy 3 évtized alatt 400 ezer kilométert fut, vagyis tízszer körbeszaladja a Földet.

Ebből a fogadalomból mindenki azt gondolhatná, hogy a sportember egész életében csupán futott, holott hat sportágat is űzött. Magyarország szkanderbajnoka volt 1986-ban a 70 kilogrammos kategóriában.  Az 1990-es években a budapesti Vasassal ökökvívásban NB I-es magyar bajnok volt csapatban.  Több éven keresztül egy csapatban bokszolt Kovács Kokó Istvánnal, Lakatos Pállal, Béres Zoltánnal, Bacskai Imrével.

Guinnes-rekordot állított fel 1993-ban Csukrán Mihály. A budapesti Mars maratont a világon elsőként hátrafelé és ugrálókötelezve futotta le. Az egy év alatt  maratoni futások számát tekintve is Csukrán Mihály van az élen. Az angol Stewe Edwars 1994-ig tartotta a csúcsot, mivel egy év alatt 87 maratont futott le, azonban az újfehértói sportember ezt jócskán túlszárnyalta, ugyanis ebben az évben 200 maratont futott le. Természetesen ez a szám a következő években jócskán megnövekedett, s így 700 maratoni futással Csukrán Mihály tartja a magyar maratoni csúcsot. Közben a kispályás focinak is híve lett, közel tizenhat éve kergeti a labdát gyepen, salakon.

Egy 120 négyzetméteres betonpályát is épített, ahol ingyen edzhetnek különböző sportágakban a fiatalok. Egy évtizede súlyemelésre is tanítja a gyermekeket. Az elmúlt években tanítványai több mint száz aranyérmet és sok serleget nyertek. Az elmúlt évben – közel 50 évesen – a 69 kg-os kategóriában Hajdúszoboszlón nemcsak aranyérmet nyert, hanem a súlycsoport legjobbjának járó különkupát is megnyerte.

Több mint 20 éve szervezi Újfehértón az utcai futóversenyeket, valamint s kispályás focitornákat gyermekeknek és felnőtteknek.

– Bár a fogadalmam lejárt, nem hagyom abba a sportot. Még nagyon sok versenyt szeretnék szervezni kicsiknek és nagyoknak, s ha az egészségem engedi, magam is folytatom a sportolást – mondta lapunk érdeklődésére a szimpatikus, kitartásáról és akaraterejéről méltán közismert sportember.

-M . Magyar László –
hirdetés