A templom hitet adó iránytű

A hely két üzenete a reménység és a megmaradás
A hely két üzenete a reménység és a megmaradás
Nagygéc, Csenger, Aranyosapáti – A 21. század rohanó világában is fontos, hogy figyeljünk a valódi értékekre és ápoljuk hagyományainkat.

A VI. Magyar Világtalálkozó „Határtalan összefogás a magyar vidékért” című, egész napos eseménysorozatát a megye három településén – Nagygéc, Csenger, Aranyosapáti – rendezték meg szombaton.

Az árvíz sújtotta falu, Nagygéc Megmaradás Templomának kertjében rendezett ünnepségen Kozma Péter megyei kormánymegbízott elismerően szólt a kormány és a cselekvő, tenni akaró közösség erőfeszítéseiről, így a látványos és gazdag turisztikai attrakciókat kínáló nemzeti emlékhelyről. Emlékeztetett: a mai, rohanó 21. század értékrendje sokszor csalóka, ami igazán fontos, az a szülőföld szeretete és tisztelete, a közösségépítés határon belül és kívül, valamint az egymásra figyelés.

A magyarság szimbóluma

– Most, a modern kori népvándorlás idején különösen aktuális a magyarság megmaradásáról beszélnünk – hangsúlyozta az 1970-es árvíz során csaknem teljesen elpusztult, 45 év után újjászületett Nagygéc emlékparkjában dr. Simai Zoltán, Csenger címzetes főjegyzője, majd hozzátette: hagyományaink, értékeink, kultúránk megőrzését szolgálja a nagygéci emlékpark és a Megmaradás Temploma, amelynek méltó helye van a nemzeti zarándokhelyek sorában. A magyar nemzet egységét szimbolizáló templomra erőt és hitet adó iránytűként tekinthetnek a helyiek, az elszármazottak és valamennyi látogató.

Lobbi és támogatás

Kovács Sándor országgyűlési képviselő az ünnepségen bejelentette: kellő lakossági támogatással, aláírásgyűjtéssel és politikai lobbival a jelenleg Csengersimához tartozó Nagygéc jó eséllyel újra önálló településsé válhatna.

Dr. Tanka László, a Magyar Világtalálkozó elnöke rámutatott: az itt létrehozott értékek – a templom, a látogatóközpont, a Megmaradás Háza, a kilátótorony, a kéthektáros emlékpark, az Őrtűz oszlop – különlegesek, figyelemre méltóak, a hely két legfontosabb üzenete a reménység és a megmaradás.

Konferencia, gálaműsor

A Megmaradás Templomában ökumenikus istentiszteletet tartottak, amit Szalay Kont, a Szatmári Református Egyházmegye esperese, Bélbász-Szűcs Andrea és Bartha Gyula lelkészek, valamint Márku János plébános celebráltak.

Szabó János, a Csengeri Helytörténeti Múzeum igazgatója ismertetőt tartott a templomról, a parkról és a Megmaradás Házában található, Nagygéc történetét feldolgozó, folyamatosan bővülő kiállításról. Csengerben, „Makovecz-városban” a megye és a város állami, társadalmi életének vezetőivel találkozott a világtalálkozói küldöttség, majd Aranyosapátiba látogattak, ahol pünkösdi gazdatalálkozó, konferencia, értéktáravatás, s kulturális gálaműsor zárta a napot.
hirdetés