A termelők május 15-ig csatlakozhatnak a szerkezetátalakítási programhoz

Budapest, 2012. április 25., szerda (MTI) – Azok a termelők, akik szeretnének részt venni a zöldség és gyümölcs szerkezetátalakítási programban, május 15-ig jelezhetik belépési szándékukat.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) szerdai közleménye szerint a zöldség- és gyümölcstermelők jövőre közel 9 millió eurót – 292,55 forintos euró árfolyamon számolva – több mint 2,6 milliárd forintot kapnak. Az egységes kérelem benyújtási határideje május 15., de a benyújtott kérelmeket május 31-ig szankciómentesen lehet módosítani.  Azt követően, június 11-ig napi egy százalékos támogatásösszeg-csökkenés mellett lehet a már benyújtott kérelmen változtatni.

A kérelmeket legkésőbb június 11-ig be lehet adni az Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH), az ez után benyújtott kérelmeket azonban a hivatal érdemi vizsgálat nélkül elutasítja.

Zöldség szerkezetátalakítási támogatást az a gazdálkodó kaphat, aki spárga, dinnye, torma, fűszerpaprika termelésére szolgáló terület után kapott támogatást a 2009-ben benyújtott egységes kérelme alapján, és az idén az egységes kérelemben jelzi belépési szándékát a programba.

A közlemény szerint gyümölcs szerkezetátalakítási támogatást pedig az a termelő igényelhet, aki cseresznye, sárgabarack, meggy, körte őszibarack, alma, szilva termelésére szolgáló terület után kapott támogatást a 2009-ben benyújtott egységes kérelme alapján, továbbá eléri és igazolja a referenciaterület megállapításánál figyelembe vehető minimális hektáronkénti tőszámot, az ültetvény életkorát, és az idén csatlakozik a programhoz az egységes kérelemben.

A nemzeti programba belépő gazdálkodó kötelezettsége, hogy – a megállapított támogatási jogosultságoknak megfelelő hektárszámú földterületre – egységes területalapú támogatást igényeljen, és a programba bejelentett területek minden hektárja után 700 óra élőmunka ráfordítást, valamint 300.000 forint – elismert tevékenységből származó – árbevételt igazoljon.

A minisztérium emlékeztet arra, hogy a szerkezetátalakítási támogatás bár 2010 elején indult, de  a tárca új jelentkezőket is befogad a programba azért, hogy minél több termelő versenyképessége javuljon. Az intézkedés a tárca szerint segíti a munkahelyek megőrzését, valamint a mezőgazdasági feketemunka visszaszorulását.
hirdetés