A természetes növényi olajok hatása a szervezetünkre

Akt.:
A természetes növényi olajok hatása a szervezetünkre
Manapság egyre jobban teret hódít magának az úgynevezett egészséges és tudatos életmódhoz igazodó életvitel, aminek része a különböző bio, vegyszermentes vagy természetes ételek fogyasztása, illetve olyan termékek vásárlása, amik túlnyomórészt természetes összetevőket tartalmaznak.

Ezek az összetevők leggyakrabban valamiféle növényi származékok, amik különböző jótékony hatással vannak a szervezetünkre, esetleg a bőrünkre vagy akár a szexuális életünk felpezsdítésére, vágyfokozására is hatékonyan használhatók.

Ezek a termékek jelen vannak a szépség iparban, illetve különböző alternatív gyógymódokat kínálnak nekünk a mindennapokban, így csökkentve vagy akár teljesen kikerülve a hétköznapi gyógyszerek használatát.

Ezeknek a termékeknek az egyik ágát a különböző növényi olajok teszik ki, amiket egyre több fajta gyógynövényből, ujabb és ujabb eljárásokkal állítanak elő és melyek nagyrészt megtalálhatók a Magyar piacon is.

Rengeteg olyan növény van, aminek megtalálhatjuk az olajos kivonatait, ezek sokkal koncentráltabban tartalmazzák a különböző jótékony hatást kifejtő összetevőket.

Ilyen például a lenmagolaj, ami gazdag kalciumban, nátriumban, magnéziumban, foszforban, cinkben, mangánban, aminosavakban és vitaminok tömkelegében, amik pozitív hatással vannak a különböző szív és érrendszeri megbetegedések vagy a csontritkulásos betegségek esetén.

Ugyan ilyen olaj például a kendermagolaj, ami a testünkben fellépő gyulladások kezelésére nyújt segítséget vagy az ízületi problémákra is egy megoldás lehet, ezen kívül kiválóan alkalmazható fájdalomcsillapítóként, ami szintén arra adhat okot, hogy bátran használjuk.

Vagy ki ne hallott volna már a jól ismert Oliva olajról, ami nemcsak a gasztronómia világában jeleskedik, hanem jótékonyan hat a cukorbetegek szervezetére, enyhíti a reumás fájdalmakat, jót tesz a bélrendszerünknek és a májunknak is egyaránt.

A következő példa az orbáncfű olaj, amely rendkívül jó hangulatjavító és stressz oldó is egyben. Mivel sebgyógyító és kivételes bőrápoló ezért nem ritkán a kozmetika is használja. Ezen kívül fertőtlenítő hatású illetve a vágyfokozó hatása is ismert ennek köszönhetően az ilyen jellegű készítményekben, esetlegesen potencianövelőkben vagy különböző síkosítókban is megtalálható.

Hosszan folytathatnám a sort, mert ezeknek a természetes olajoknak a tárháza és felhasználása szinte kimeríthetetlen ezért vizsgáljuk meg kicsit hogyan is készítik ezeket a kivonatokat:

  • Hideg sajtolásos technikával
  • Hidrogénezéssel
  • Forró gőzzel, vagy nyomással

A növényi olajok előállítása és ezek fajtái

Hidegen sajtolt olajok:

Léteznek az úgynevezett hidegen sajtolt olajok, amiket mint ahogy a nevük is mutatja, hidegsajtolással készítik.

Ebben az eljárásban nem használnak semmiféle adalékanyagot csak és kizárólag mechanikus eljárással nyerik ki az adott növény olaját, így hozzájárulva ahhoz, hogy az aktuális vitaminok és egyéb hasznos anyagok ne sérüljenek.

Az ilyen eljárásban készült olajok jellemzője hogy esszenciális zsírsavakban gazdagok, amelyek számos kedvező élettani hatással rendelkeznek.

Az eljárás után az adott olaj azonnal üvegbe zárandó és a lepréselt fennmaradó növényi részek, ledarálva állati takarmányként hasznosíthatók, így szinte anyagveszteség nélkül felhasználható az adott növény.

Hidrogénezett olajok:

Ezeknek az olajoknak az elkészítése során különböző vegyszerek és adalékanyagok hozzáadásával jön létre az úgynevezett szagtalanítás és a “hidrogénezés” következtében elérik, hogy az adott termék akár kenhető állagú legyen.

Mondanom sem kell, hogy ez az eljárás nem éppen a legegészségesebb ugyanis a hidrogénezés következtében transz-zsírsavak keletkeznek, amik hosszú távon károsak lehetnek.

Forró gőzös desztilláció:

Ebben az eljárásban a növényi részeket, leginkább a leveleket vagy szirmokat felhevítik, majd melegen préselik őket.

Ezeket az olajokat azonban szűrni és tisztítani kell és sajnos a hatóanyagok egy része is elbomlik a folyamat során. Viszont ezzel az eljárással lényegesen több olaj nyerhető ki az adott növényből.

Vannak olyan növények, amiket ebben az esetben semmiféleképpen nem melegíthetnek 27 Celsius fok fölé, máskülönben nem garantálható, hogy minden hatóanyag jelen lesz az adott termék olajában.

Növényi olajok a szépségiparban

A gyógykezelés mellett talán a szépség ipar a másik legnagyobb iparág, ami előszeretettel használja ki, a növényi olajok által nyújtott lehetőségeket.

Ezek megnyilvánulnak a bőrhidratálásban, a kézkrémek által, a bőr kiszáradása ellen a testápolók által vagy épp a hajápolásban a különböző balzsamok és samponok segítségével.

Természetesen ezek csak a főbb felhasználási területek ezen kívül még szerepet kaphatnak például a pattanások kezelésénél használt krémekben, az illatszerekben, a ráncok eltüntetésében és más egyéb kozmetikai termékekben is.

A felhasználás módja krém formájában, de akár olaj formájában is megvalósulhat.

Lássunk néhányat azokból a növényi olajokból, amit a kozmetika gyakran használ.

Ilyen például az Amarant olaj amely mintegy 70 százalék telítetlen zsírsavat és nagy mennyiségű szkvalént tartalmaz. Ez az olaj a bőr ápolásában jeleskedik.

A gyümölcsök is tartalmaznak olajokat, mint például az avokádó.

Az avokádó olajat hidegen préselik majd centrifugázással és szűréssel tisztítják. Magas vitamin tartalmának köszönhetően ezt az olajat is a bőrápolásban hasznosítják.

A mandulaolaj a legsokoldalúbban felhasználható masszázs olaj. Ásványi anyagokban és fehérjékben gazdag ráadásul nagyon jó bőrpuhító tulajdonságokkal is rendelkezik. A kisbabák bőrének rendszeres ápolására is használják mindezek mellett lassítja az öregedési folyamatokat.

A Dióolaj az egyik jó példa arra, hogy hogyan forr össze a szépségipar és a gyógyászat, ugyanis ezt az olajat a pikkelysömör kezelésére is használják.

Valamint az sem elhanyagolható tulajdonsága, hogy hatással van az idegrendszerre.

A növényi olajok hátrányai

Mint mindennek, ezeknek az olajoknak is megvannak a hátrányaik. Ebben a témában is fontos figyelmet fektetni a mértékletességre és arra, hogy minden ember szervezete máshogy reagál egyes hatóanyagokra.

Mivel a mai emberek átlagosan ötször többet fogyasztanak a telítetlen zsírsavakból, mint 100 éve ezért ez is egy jó ok lehet arra, hogy miért érdemes mértékletesnek lennünk.

Igyekezzünk utána járni, hogy milyen időközönként kell fogyasztanunk, vagy alkalmaznunk az adott olajat és hogy milyen kúrákat érdemes beiktatnunk, ha valamilyen gyógyászati célból visszük be ezeket a szervezetünkbe.

– PR cikk –
hirdetés