A terror „beleszólhat” a nyugodt nyaralásba

Akt.:
A terror „beleszólhat” a nyugodt nyaralásba
© Illusztráció: images.express.co.uk
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Mi történik akkor, ha például valakinek Törökországba szól a lefoglalt nyaralása, de amiatt eláll az úttól, mert nem érzi magát biztonságban?


– Amennyiben az úti cél vagy az ahhoz vezető útvonal olyan területet érint, amely – az utazási szerződés megkötését követően – a központi államigazgatási szerv honlapján az „utazásra nem javasolt” utazási célországokat és térségeket megjelölő felsorolásba felvételre kerül, az utazásszervező köteles azonos vagy magasabb értékű helyettesítő szolgáltatást nyújtani. Abban az esetben, ha az utas annak ellenére akar elállni az utazási szándékától, úgy az aláírt utazási szerződés lemondási feltételei lépnek életbe – fejtegette Molnár Anita, az IBUSZ Utazási Irodák Kft. kommunikációs menedzsere.

„Nem tudok konkrétumot mondani a jövőmet illetően. Szeretnék elmenni a Bursasportól. Nagyon aggódom a terrorcselekmények miatt, hogy a jövőben további robbantásokra kerül sor Törökországban” – kürtölte világgá a nyírlugosi kötődésű Dzsudzsák Balázs a Class FM reggeli rádióműsorában, a Morning Show-ban. Előző nap három merénylő az isztambuli Atatürk repülőtéren lövöldözött, majd felrobbantotta magát. A merényletben 44-en haltak meg, és csaknem 250 ember szenvedett kisebb-nagyobb sérülést. Pénteken az Iszlám Állam dzsihadista szervezet újabb feltételezett 11 tagját vették őrizetbe az öngyilkos merényletekkel összefüggésben. Az Atatürk repülőtéren Dzsudzsák Balázs is gyakran megfordult az elmúlt évben.

Átírt utazási térkép

– Jelentős mértékben átírta, átírja az utazási térképet a terrorveszély. Míg tavaly a török területek vitték el a pál­mát utasok számát tekintve, addig az idén már az előfoglalási akcióknál is látszódott, hogy jelentősen háttérbe szorul ez a célterület. A repülős utaknál Bulgária, a görög szigetek, a spanyol területek és Málta kerültek előtérbe, ide szívesen utaznak az emberek – említette Bicsérdy Rita, a Sky Travel Utazási Iroda vezetője.

Évente több millió magyar utazik külföldre. Ám csak minden harmadik utas gondoskodik biztosításról. Az interneten is megköthető utasbiztosítások ugyanakkor jelentős költségektől kímélhetik meg a külföldre utazókat baleset, betegség vagy poggyászkár esetén.

Különböző termékek

Az utasbiztosítás kiválasztásánál körültekintően kell tájékozódni, az általános és egyedi szerződési feltételeket áttanulmányozni, mivel a biztosítók termékei jelentősen eltérhetnek. Figyelembe kell venni egyebek között az úti célt, az utazás hosszát, a közlekedési eszközt, a vagyontárgyakat és az utazás során végzett tevékenységek jellegét.

Az egyre jellemzőbb terrorveszélyből eredő biztosítási eseményeknél – kivéve, ha hivatalosan is utazásra nem javasolt országról van szó – a legtöbb biztosító nyújt szolgáltatást, de a konkrét feltételekről érdemes előre tájékozódni.

Vajon mi történik akkor, ha például valakinek Törökországba szól a lefoglalt nyaralása, de emiatt eláll az úttól, mert nem érzi magát biztonságban?

– Ez szervezőirodánként eltérő. Van iroda, melynél csak az előzetesen rögzített feltételeknek megfelelően mondható le vagy váltható át más úti célra, és van, ahol bizonyos módosítási díj ellenében átfoglalható másik úti célra. Addig, amíg Törökország ezen része az úgynevezett 2-es besoroláshoz tartozik (már évek óta ott van a Külügyminisztérium szerint), addig nem mondható le csak amiatt az út, mert az utasok veszélyesnek tartják – nyomatékosította Bicsérdi Rita. Hozzáfűzte: – Teljesen háttérbe szorult a tunéziai nyaralások száma. Egyiptommal barátkoznak az emberek, a török riviérának pedig a mostani isztambuli robbantás nem tett jót.

Olaszország és Horvátország továbbra is kedvelt célterület, viszont ezek árban jelentősen drágultak: egy apartman 150–250 ezer forint között mozog egy 4 fős család számára 7 éjszakára. Belföldön a Balaton és a Velencei-tó környéke számít slágerhelynek, illetve továbbra is keresettek a 2–3 éjszakás wellness szállások.

Búcsú a kívánságlistától

A korábbi évek olcsó, egzotikus célországai: Egyiptom, Tunézia és Törökország gyakorlatilag teljesen lekerültek a nyaralást tervező magyarok kívánságlistájáról – derül Netrisk.hu utazási piactere, az Utazasnet.hu mintegy 8000 aktív internethasználó személy körében elvégzett kutatásából.

– A kieső célpontok helyére elsősorban a korábban is népszerűségnek örvendő Horvátország és Olaszország került, amely két országot már a válaszadók körülbelül háromnegyede nevezte meg elsődleges turisztikai úti célpontnak – jegyezte meg Gyerő Krisztina, az Utazásnet.hu vezetője.
hirdetés