A térség meghatározó haderejévé válhat a Magyar Honvédség

Akt.:
Modernizált technika és jól felkészített katona – új fejezet a Magyar Honvédség fejlesztésében
Modernizált technika és jól felkészített katona – új fejezet a Magyar Honvédség fejlesztésében - © Fotó: HM
Nyíregyháza – Magyarország és Európa biztonságát is érintő kérdésekről nyilatkozott lapunknak Simicskó István honvédelmi miniszter. Új kihívásokkal szembesül az egész kontinens: hogyan készül erre a Magyar Honvédség? – kérdeztük többek között erről a honvédelmi tárca vezetőjét.

Komoly változásokat ígér és tartalmaz a tavaly meghirdetett „Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program”, ez kiterjed a technikai rendszerekre és a teljes eszközállományra, autóbusztól a helikopterig.
Adódik a kérdés: a fejlesztési programhoz hogyan kapcsolódhat beszállítóként a magyar ipar? Milyen megrendelésre számíthatnak a magyar cégek?

Növekvő költségvetésből

– Mint ahogy az már elhangzott: ez egy valós, kormányzati ciklusokon átívelő tízéves terv, amelynek célja, hogy egy ütőképes, modern, jól felszerelt és kiképzett haderő álljon a haza szolgálatában. Szeretnénk, hogy a tízéves ciklus végére a Magyar Honvédség a térség egyik meghatározó haderejévé váljon – erősíti meg a stratégiai célt a miniszter.

Simicskó István bemutatója az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Vay Ádám Kiképző Bázisán
Nyíregyháza - A katonák kiképzésének is egyik meghatározó és markáns eleme az önvédelem. Köztudott a honvédelmi miniszterről, hogy aktívan sportol, de aki ötödik instruktori fokozatú harcművész, annak ez nem pusztán sport, hanem szenvedély – vagy valami más…? Lehet ez példa a katonák számára? ...

– A Zrínyi 2026 Program fontos eleme a haderőfejlesztési célok megvalósítása – tér a részletekre –, s mint említettem, a Magyar Honvédség igen sokrétű feladatrendszert lát el, ennek megfelelően a feladatok végrehajtásához szükséges képességek fejlesztése és modernizálása az elsődleges cél.

Sikeresen teljesített missziós küldetés elismerése – a kiváló fizikális képesség ma is követelmény, ebben segít a sport
Nyíregyháza – Szeretnénk, hogy a fiatalok mindennapi életének részévé váljon a sportágak iránti érdeklődés és valamely sporttevékenység aktív gyakorlása, ami a virtuális tér előretörésével egyre inkább háttérbe szorul – figyelmeztet korunk egyik veszélyére Simicskó István. – Jó lenne, ha nem csak s...

Ez a folyamat megkezdődött, a honvédség már ettől az évtől kezdve a folyamatosan növekvő költségvetésének csaknem 20 százalékát fejlesztésekre fordítja.

Nyéki Zsolt


Felélesztett védelmi ipar

– Úgy gondolom, az eddigi intézkedésekből is kitűnik, hogy sajnálatos módon a 2010 előtti kormányzati ciklusban jelentős képességvesztésen ment keresztül a Magyar Honvédség. A fejlesztések és a modernizáció hiánya rányomta a bélyegét a hadsereg haditechnikai eszközparkjára is.

A fejlesztésekben a kormány fontos tényezőként számol a hazai védelmi ipar minél szélesebb körű, átgondolt újjáélesztésével, lehetőség szerinti bővítésével, nem beszélve annak gazdaságélénkítő és munkahelyteremtő hatásairól – zárja összegzését Simicskó István honvédelmi miniszter.


KFOR visszafogadó ünnepség Nyíregyházán – katonáink azokban a térségekben is becsülettel szolgálnak, ahonnan a legfőbb utánpótlást kapja a tömeges migráció
Nyíregyháza - Fel kell készülni a jövő biztonsági kihívásaira – hívja fel a figyelmet a honvédelmi miniszter. A térség meghatározó haderejévé válhat a Magyar Honvédség – erről is beszélt portálunknak a tárca vezetője. A változatos szolgálat rengeteg plusz­ismeretet nyújt.” Simicskó István A ha...
hirdetés