A térségbe hívták a minisztert

A térségbe hívták a minisztert
A MAGOSZ és a MOSZ meghívására látogatott a pátriába az agrártárca vezetője Encsen.

Görcsös Ferenc a MAGOSZ megyei elnöke elmondta lapunknak, három év alatt hétszer öntötte el a folyó a termőterületeket, de egy alkalommal sem keresték fel személyesen a gazdálkodókat kormányszintről, hogy személyesen tájékozódjanak az itt élőket ért károkról. Kivételt képezett ez alól Jakab István a MAGOSZ hazai vezetője, ő azonban nem tagja az államvezetésnek, csupán tolmácsolni tudta a Hernádnál élők bajait. – A károkat már nem tudják finanszírozni a termelők, van aki az utolsó tartalékát is felélte – mondja Görcsös Ferenc.

Kiveszi a részét a munkából

Az encsi megbeszélésen részt vett többek mellett Németh Gáborné garadnai termelő.

– A család kétszázhúsz hektáron gazdálkodik, napraforgót, kukoricát, búzát, árpát, repcét, olajtököt termelnénk más egyebek mellett, most ötvenöt hektáron áll a víz. 2004-től csak az ígéreteket kapjuk a kártérítést illetően, pedig reggeltől-estig dolgozunk, magam is gépre ülök, szántok, vetek, aratok. Ha lehet. Most megint nem úgy néz ki, hogy lesz eredménye a munkának – sorolja a fiatal hölgy. Gráf József az FVM vezetője elmondta érdeklődésünkre, katasztrofális a hernádi terület, személyesen győződött meg róla.

 - Annak ellenére, hogy nem lesz termés, igénybe vehetik az uniós támogatásokat a gazdák. A problémákra hosszabb távú megoldást kell találnunk. Az, hogy három év alatt hétszer áradt a folyó, jelez valamit. Meg kell keresni azt a vetésszerkezetet, amit a víz mellett lehet alkalmazni, gondolok itt az energianövényekre, másrészt a környezetvédelmi miniszterrel át fogom tekinteni a lehetőségét a gátrendszer megépítésének, mert ez nagyon indokolt – mondta Gráf József.

– Serfőző László –
hirdetés