A tiltások helyett

A tiltások helyett
© Illusztráció: Getty Images
Oda a narancssárga köröknek, a diabetikus feliratoknak. Szerdától már nem különböztetik meg így egyértelműen azokat az élelmiszereket, amelyeket elsősorban a cukorbetegeknek ajánlottak. Mán László jegyzete.

Lapunk is foglalkozott a témával, és a cikkünkből kiderült, hogy az érintetteket, a cukorbetegeket igazából nem taglózta le ez a döntés. Miért is lett volna így, hiszen akik ezzel a betegséggel élnek együtt, azok tisztában vannak vele, hogy számukra mit és mennyit szabad elfogyasztani. Szerencsére az én cukrom rendben van (le is kopogtam gyorsan, ahogy kell), ám számomra mindig egyfajta jelzés, egy riasztó csengetés volt az ilyen termékeken megpillantani a jelet: hohó! Figyeljünk csak oda, hogy ne legyen túl sok a szénhidrát és a cukor.

Egyfajta figyelemfelkeltésre jó volt és talán továbbra is jó lenne. Miként az, ha az üzletekben valamivel megkülönböztetnék azokat a polcokat, amelyeken alacsonyabb kalóriatartalmú, kevesebb cukrot vagy szénhidrátot tartalmazó termékek vannak. Apróságnak tűnik, de nem igényelne nagy fáradtságot, és talán így egyre többen figyelnének oda valóban arra, mi az, ami egészséges, és mi az, ami nem.

Mán László

Címkék: ,hirdetés