A tizenkét évnél idősebbeknek szól

A megújuló energiaforrások felhasználásának bővítésére és a lakások energetikai korszerűsítésére hirdetett pályázatot a gazdasági miniszter a napokban.

Ez előbbi támogatás a becslések szerint 500 pályázónak nyújt pénzügyi segítséget, utóbbi pedig mintegy 3300 lakás nyílászáró-cseréjét, hőszigetelését, vagy energiatakarékos berendezésekkel való felszerelését teszi lehetővé.

A NEP-2006-1 kódszámon pályázhatnak a lakossági energiamegtakarítás 880 millió forintos keretösszegére a hagyományos technológiával épült lakások tulajdonosai, ha magyar állampolgárságú természetes személyek. Pályázhatnak továbbá a hagyományos technológiával épült épületeknél a lakásszövetkezetek, illetve társasházak tulajdonosi közösségei. Pályázni lehet a ’94 előtt, hagyományos technológiával épült lakóépületek utólagos hőszigetelésére, illetve nyílászáróinak utólagos hőszigetelésére, cseréjére, a meglévő fűtési, illetve melegvíz ellátási berendezések korszerűsítésére, energiatakarékos berendezésre való cseréjére.

A támogatásról

Egyedi tulajdonosként induló pályázóknál az elnyerhető támogatás abban az esetben, ha a felsoroltak közül csak egy korszerűsítési célra irányul, legfeljebb 300 ezer forint, ha kettő vagy három célra, maximum 600 ezer forint lehet. A támogatás nem haladhatja meg a beruházási költség egyharmadát.

Társasházak, illetve lakásszövetkezetek esetében, ha egy célra irányul a pályázat, az elnyerhető támogatás a beruházásban érintett minden egyes lakásra 200 ezer forint, több korszerűsítési cél esetében az érintett lakásszámot kell megszorozni 400 ezer forinttal. A támogatás itt sem haladhatja meg az összberuházás egyharmadát.

Csak magánszemélyek

NEP-2006-2 kódszámmal lehet pályázni a megújuló energiaforrások felhasználásának a bővítésére. Erre a támogatásra azonban kizárólag magánszemélyek pályázhatnak saját ingatlan vonatkozásában, s itt is feltétel a magyar állampolgárság.

Pályázni lehet biomassza-felhasználásra, geotermikus-felhasználásra, szélenergia-felhasználásra felhasználásra, illetve napkollektorok, napelemek létesítésére, megújuló energiával üzemelő alternatív, földgázt kiváltó berendezések létesítésére, hőszivattyú létesítésre és biomassza-felhasználás növelésére. Az elnyerhető támogatás kizárólag napkollektoros rendszer létesítésénél nem haladhatja meg a 300 ezer forintot, egyéb beruházásnál vagy ha a napkollektor mellett más megújuló energiahordozó felhasználására irányuló beruházás is történik, nem haladhatja meg az 500 ezer forintot, de legfeljebb a beruházás egyharmada támogatható.

OlKa
hirdetés