A törvényszék jóváhagyta megyénk első, vádemelés előtti egyezségét

A törvényszék jóváhagyta megyénk első, vádemelés előtti egyezségét
© Illusztráció: Baon
Nyíregyháza – Az egyezség jóváhagyásának a feltétele volt, hogy a vádlott megtéríti a közel 108 millió forintos kárt.


A Nyíregyházi Törvényszék költségvetési csalás bűntette és hamis magánokirat felhasználása miatt indult büntetőeljárásban jóváhagyta az ügyészség és a vádlott megkötötte egyezséget, mivel az megfelelt a jogszabálynak. Az egyezség jóváhagyásának a feltétele volt, hogy a bűncselekményt beismerő vádlott az általa okozott közel 108 millió forintos kárt megtéríti a magyar államnak, ennek fejében az ügyészség – végrehajtásában 3 évre felfüggesztett – 2 év börtönbüntetés kiszabását indítványozta – tájékoztatta szerkesztőségünket Sterné dr. Deák Andrea.

Értékesítés csak papíron

A bíróság a vádlottal szemben az egyezség szerinti büntetést szabta ki, figyelemmel arra, hogy a büntetlen előéletű vádlott a bűncselekmény elkövetését beismerte, és az okozott vagyoni hátrányt maradéktalanul megfizette.

– Az egyezségben foglaltak szerint a vádlott saját cége által közvetlenül kínai eladóktól vásárolt különböző termékeket, ugyanakkor az értékesítési láncba – papíron – közbeiktatott két másik céget, azt a látszatot keltve, hogy az árut a kínai eladótól ezen gazdasági társaságok közreműködésével vette meg. A csak papíron megtörtént értékesítésről valótlan tartalmú számlát állítottak ki a vádlott cégének, aki ezek áfatartalmát adóbevallásaiban levonta, így a fizetendő adóját jogosulatlanul csökkentette. E tevékenységével a vádlott 2011. őszétől 2013. tavaszáig összesen 108 millió forint vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek. Az ítélet jogerős – tudatta közleményében a Nyíregyházi Törvényszék sajtószóvivője.

Mindenkinek hasznos

– Az új büntetőeljárási törvény vezette be az egyezséget, ami a büntetőeljárás valamennyi résztvevőjének hasznos. Előnye, hogy a bűncselekményt beismerő vádlott egyszerűbb eljárás keretében enyhébb büntetést kap, a kár rövid időn belül megtérül, a hatóságok pedig az eljárás ­lerövidülésével időt és költségeket takarítanak meg – jegyezte meg Sterné dr. Deák Andrea.

KM
hirdetés