„A tudás a versenyképesség devizája”

Akt.:
„A tudás a versenyképesség devizája”
© Fotó: Matey István
Debrecen – Ma a globális gazdasági pályán maradni csak tudással, kutatással, innovációval lehet; a tudás a versenyképesség devizája lett – jelentette ki dr. Zupkó Gábor, az Európai Bizottság budapesti képviseletének vezetője pénteken, a Magyar Rektori Konferencia kerekasztal-beszélgetésén.

Mint elmondta, az uniós vezetőség legfrissebben meghatározott céljai között van, hogy 2020-ra a 30-34 év közöttiek körében legalább 40 százalék legyen a felsőfokú végzettségűek aránya. S bár mi nem állunk rosszul a magunk 34 százalékával, ami néhány éve növekszik is, de az élen járóknál 50 százalék körüli ez az adat. Dr. Tordai Péter, a Tempus Közalapítvány igazgatója arról beszélt, hogy a hazai felsőoktatási intézmények teljesítménye korántsem egyenletes: míg némelyek világos stratégiai célokat követve tudatosan építkeznek, mások csak részelemeket dolgoznak ki, esetleg csak a finanszírozásra figyelnek. Jelenleg a külföldi hallgatók ösztöndíjas képzésében 60 partnerszervezete van a magyar egyetemeknek, és a tapasztalat az, hogy az ily módon itt tanuló idegen diákok számának növekedése a fizetős hallgatók számát is húzza maga után.

Fotó: Matey István Fotó: Matey István ©

A felsőoktatási intézmények nemzetköziesedése ma erős kényszer, és e folyamatban a vidéki egyetemeknek a láthatóságért is meg kell küzdeniük, mert sok helyen Magyarország Budapesttel egyenlő – jelentette ki prof. dr. Nagy Katalin, a Szegedi Tudományegyetem rektorhelyettese. Dr. M. Császár Zsuzsa, a Pécsi Tudományegyetem docense egy felmérést ismertetett, melyet tavaly a három nagy vidéki egyetem külföldi hallgatói körében végeztek. Aszerint több szempontból is jól elkülönül az európai és nem európai diákok helyzete. Így például utóbbiak a közbiztonsággal sokkal elégedettebbek, és jellemzően ők veszik igénybe a kollégiumokat, az európaiak pedig néhány éve – elsősorban Pécsen – ingatlanvásárlóként is megjelentek. Valamennyiükre jellemző, hogy sportolásra, éttermi szolgáltatásra és szórakozásra „nem sajnálják a pénzt”, kultúrára viszont jóval kevesebbet költenek. A közlekedéssel Debrecenben a legelégedettebbek.

A Debreceni Egyetem és a Magyar Rektori Konferencia konferenciája
Debrecen - Megtéríti a kormány az új nyelvvizsga díját 2018. január elsejétől minden 35 év alatti fiatalnak akkor is, ha már rendelkezik - akár több - nyelvvizsgával - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) család és ifjúságügyért felelős államtitkára pénteken a Debreceni Egyetemen...

– A külföldi hallgatói létszámot növelni olyan, mintha minden nap csak eggyel több fekvőtámaszt kéne végeznünk; a kérdés: meddig bírjuk? – érzékeltette dr. Jenei Attila, a Debreceni Egyetem Nemzetközi Oktatást Koordináló Központ igazgatója. – E téren Ausztráliával meg Nagy-Britanniával versenyzünk, és megpróbáljuk kitalálni, mi jár annak a családnak a fejében, aki külföldön taníttatná a gyermekét. Mit tudunk kínálni a saját országához és a konkurenciához képest? Hogy sokan válasszanak minket, ahhoz többek közt az itt élők hozzáállása, segítőkészsége is szükséges – mutatott rá.

HBN
hirdetés