A tudásvágy a legjobb gyógyír

Április közepén a kezdő csoport tagjai tettek sikeres záróvizsgát Nyíregyházán
Április közepén a kezdő csoport tagjai tettek sikeres záróvizsgát Nyíregyházán - © Fotó: Iskola
Nyíregyháza – Az idősebbek is lelkesen „csüngenek” a sokoldalú világhálón.

„Nem nekem való, öreg vagyok én már ehhez!”, „Időpazarlás, ezt soha nem fogom tudni megtanulni!”, „A gyermekeim és az unokáim megmutattak ezt-azt a számítógépen, aztán azt mondták, reménytelen eset vagyok”.

Gyakran szembesül ilyen és ehhez hasonló kijelentésekkel Lévai Ferenc, amikor számítógépkezelői alaptanfolyamra jelentkező, többségében érett korú, az informatika és internet világában járatlan tanulókat oktat. A képzések végére azonban mindig kiderül: az első félelmek alaptalanok voltak, a kishitűségnek a tudásvágy a legjobb ellenszere.

A Big Ben nyelviskola tavaly óta – uniós pályázati forrásból – rendszeresen hirdet két szintű (kezdő és haladó), 35 órás, ingyenes számítógéphasználói tanfolyamokat a megyeszékhelyen, legutóbb április elején adott számot tudásáról egy csoport Nyíregyházán – tudtuk meg Tálas Andrea ügyvezetőtől, aki büszkén újságolta: a vizsgázók jelentős része már interneten (is) olvas újságot, híreket, lapozza fel az áruházi katalógusokat, de nem riadnak vissza a szövegszerkesztéstől, az e-mailezéstől, az ügyfélkapu használatától sem.

Élvezik a „műsort”

– Igyekszem olyan gyakorlatias feladatokkal, praktikus ismeretekkel ellátni az „öregdiákokat”, amelyeknek a mindennapi életben hasznát vehetik, legyen szó apróhirdetés, adásvételi szerződés megformálásáról, továbbküldéséről, kinyomtatásáról, vagy az internet nyújtotta lehetőségek (menetrend, útvonalterv, nyitvatartás, számlafizetés) kiaknázásáról.

– A tapasztalatok magukért beszélnek: van, aki évtizedek óta nem látott, távoli rokonaival, ismerőseivel vette fel a kapcsolatot a világhálón, más a csevegő alkalmazások segítségével tartja a (videó)kapcsolatot a külföldön élő, dolgozó családtagjaival.

– A zene- és filmkedvelők rutinosan kattintanak különféle felületeken a lejátszás vagy éppen letöltés gombokra, a háziasszonyok pedig immár digitális mappákba gyűjtik az interneten látott ételleírásokat, amelyek jól megférnek a megsárgultan is kincset érő, beszkennelt régi családi receptek mellett – mesélte Lévai Ferenc.

PI
hirdetés