A túlzott diéta árt a szívnek

Minden tápanyagféléből fogyasztani kell a diéták alatt is
Minden tápanyagféléből fogyasztani kell a diéták alatt is
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – A szélsőséges fogyókúrák károsítják a szív egészségét.Ugyan a fogyni vágyók első számú ellensége a szénhidrát, most viszont kiderült: az sem jó, ha ennek megvonásával diétáznak, akiken súlyfelesleg van.

A ma legdivatosabb diéták pedig erre alapulnak, viszont komoly veszélyt jelenthetnek a szívünknek. A legfrissebb kutatások szerint a szénhidrátmegvonás jelentősen növeli a szívritmus­zavar kockázatát. A Magyar Kardiológusok Társasága az új eredmény kapcsán hívja fel a figyelmet arra, hogy tartózkodjon minden diétázó a szélsőségektől.

Ha hosszú távon a napi kalóriabevitel kevesebb mint 45 százaléka szénhidrát, 18 százalékkal nagyobb az esély, hogy pitvarfibrilláció alakul ki, mintha ez az arány 45 százalék körüli – nyilatkozta a weborvosnak dr. Gellér László, a Magyar Kardiológusok Társaságának elnökségi tagja.

Kockázatok, szövődmények

– A pitvarfibrilláció: a leg­gyakoribb szívritmuszavar, amikor a szív szabályos ütemét biztosító szinuszcsomó működése kiesik, és egy a pitvarokból eredő kaotikus, szabálytalan elektromos tevékenység veszi át a szívösszehúzódások vezérlését. A nem vagy nem megfelelően kezelt pitvarfibrilláció szövődményekhez vezethet, mint a szív­elégtelenség vagy a szél­ütés (stroke). A gyors fogyás felgyorsítja a folyadékvesztést, és a dehidratáció zavart okozhat a szívben, a víz- és elektrolit-háztartás rendellenessége befolyásolhatja a szívritmust – mondta a kardiológus.

KM
hirdetés