A turisztikától a közlekedésig

Hét év alatt majd’ két és félszáz milliárd ROP-os támogatást kap a régió.

Budapest, Miskolc – Az önkormányzati és területfejlesztési miniszter javaslatára a kormány döntött a 2007-től 2013-ig tartó időszak Regionális Operatív Programjairól. A ROP-ok keretében az elkövetkező hét évben 1600 milliárd forint áll rendelkezésre, amely két részből áll, az Európai Unió által biztosított 1317 milliárd forintból és a 233 milliárd forint nemzeti forrásból.

Helyben döntenek

Az Észak-Magyarország Régió – benne Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megye – összesen 237,8 milliárd forint támogatásban részesül a Regionális Operatív Program keretében. Az Európai Unió egyik alapelve szerint a fejlesztések tervezése és a források elosztása ott történik, ahol a legtöbb információ áll rendelkezésre, tehát regionális szinten.

Regionális fejlesztési célok
– versenyképes helyi gazdaság megteremtése

– a turisztikai potenciál erősítése

– település-rehabilitáció

– humán közösségi infrastruktúra fejlesztése

– térségi közlekedés fejlesztése

Az elfogadott ütemtervet e hónap végén széles körű társadalmi egyeztetésre bocsátja a kormány. Ennek lezárultával, november végén az elfogadott változatot teszik le az Európai Unió asztalára.

Települési célok

A tervek elsősorban a foglalkoztatottság növelését, az elmaradott térségek felzárkóztatását, és a versenyképesség növelését szolgálják. Az Észak-Magyarország Régió programjának legfontosabb céljai nagyjából egyeznek a korábbiakkal, azaz fontos a versenyképes helyi gazdaság megteremtése, a turisztikai potenciál erősítése, a település-rehabilitáció, a humán közösségi infrastruktúra fejlesztése, illetve – nem utolsó sorban – térségi közlekedés fejlesztése.

Az elkövetkező hét év fejlesztéseit a ROP-okon kívül ágazati programok is segítik, melyek további, jelentős százmilliárdos nagyságrendű forrást biztosítanak a régió számára.
hirdetés