A tűző nap elől az árnyékba

Az állatok még jobban megszenvedhetik a nyári meleget, mint a gazdáik, az emberek.

Akár napszúrást vagy hőgutát is kaphat egyik-másik háziállat, amelyet magára hagynak a tűző napon, vagy a déli melegben viszik ki sétálni. Kerüljük az ilyesmit – tanácsolja az állatorvos.

A kutyák vannak leginkább veszélynek kitéve a kánikula heteiben, hónapjaiban (érdekes egybeesés, hogy a szó a canis – kutya latin szóból ered). Sokszor látni, hogy az ebet gazdája kint hagyja a tűző napon, netán egy felforrósodó vashordó szolgál házául. Ezzel szemben fontos arra vigyázni – hívja fel a figyelmet dr. Gulya Angéla -, hogy a kutya számára legyen árnyékos hely a házban, udvaron, kapjon legalább naponta kétszer friss vizet, ráadásul ilyenkor kétszer annyit iszik is meg, mint máskor. Annak az állatnak, amelyik öreg, valamilyen belgyógyászati természetű baja van, szívbeteg, ugyancsak üdvös lemosni a fejét, lábait langyos, állott vízzel, ugyanígy fellocsolni a fekvőhelyét.
A kutyák étvágya elmegy a melegtől, tehát reggel, illetve este érdemes etetni. A déli órákban hiba volna kivinni a tűző napra: a munkakutyáknak a munka, de bármelyiknek – különösen ha beteg vagy nagytestű – a puszta séta is igen megterhelő lehet. Akár hőgutát is kaphat. Előfordul, hogy az állat belepusztul a nagy megterhelésbe…

Kalitkát a teraszra?!

A macskákkal nincs különösebb gond – folytatta a lapunk által kért tájékoztatást Gulya Angéla -, a cicák maguktól is megkeresik a hűvösebb zugokat; ezt nem szabad megakadályoznunk. A kisebb kedvencek közül a terráriumban élőkkel nincs gond, ahogy az akváriummal, díszhalakkal sem. Ellenben gyakori hiba – említi az állatorvos -, hogy a papagájkalitkát nyáron kiteszik a teraszra. Ha nem figyel a gazda, hogy a madár árnyékban legyen, az napszúrást kaphat.
A kulcsszó az állattartók számára a árnyék: ennek lehetőségét kell biztosítani a kritikus napszakokban még a lovaknak, sertéseknek, szarvasmarháknak is. Általában elmondható tehát, hogy a tűző nap és kánikulai hőmérséklet minden élőlény számára kockázatot, veszélyt jelent.

Hivatali jótanácsok

Védekezés a kánikula ellen címmel közleményt adott ki tegnap délután a megyeszékhely polgármesteri hivatala. A miskolci önkormányzat „ezúton is értesíti a lakosságot, hogy az Országos Tisztifőorvosi Hivatal által küldött közlemény szerint a következő napokban (2006. június 22 – június 27.) a legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint továbbra is fokozott egészségi kockázattal járó kánikula várható”. A hivatal jótanácsokkal is szolgál.
– az idősek a tartósan magas hőmérséklet okozta szív-, érrendszeri panaszok jelentkezésekor haladéktalanul keressék fel kezelőorvosukat
– szívgyógyszereket szedő betegek kérjék ki kezelőorvosuk tanácsát
– kánikula idején tartózkodjanak hűvös helyen, kerüljék a szervezetüket terhelő fizikai munkát, zuhanyozzanak naponta többször langyos vízzel
– mindenkinek ügyelnie kell a fokozott folyadékbevitelre, szükség szerint a szokásos mennyiség többszörösére is szükség lehet
– kerüljük a tűző napon való tartózkodást 11 és 15 óra között, mivel ilyenkor fokozódik a napszúrás veszélye; a káros UVB-sugárzás ellen védjük bőrünket napvédő krémmel és megfelelő, világos színű, természetes alapanyagú ruházattal, széles karimájú vagy ellenzős sapkát, kalapot viseljünk a szemünk védelmére
– ne hagyjunk kisgyermeket, állatot bezárt gépkocsiban!
– A szabadban végzett sportolást is korlátozzuk a reggeli vagy kora esti órákra!
– a fizikai munkát végző dolgozóknál ilyen időjárási/hőmérsékleti viszonyok mellett szükséges, hogy a munkáltatók a munkavállalóik számára igény szerint, de legalább félóránként védőitalként 14-16°C hőmérsékletű ivóvizet vagy azonos hőmérsékletű alkoholmentes italt, valamint az előírtaknak megfelelő pihenőidőt biztosítsanak

Szóda, víz: hol van, hol nincs
Jogszabály is mondja: ha a (külső) hőmérséklet túllépi a 24 fokot, a munkáltató köteles a munkavégzők számára megfelelő innivalót biztosítani. Erre természetesen elsősorban a külső munkahelyeken, „terepen” végzett munkánál van kiemelten szükség. Ám a szakemberek tapasztalatai szerint inkább az olyan helyek a ritkák, ahol betartják az előírást, odafigyelnek arra, hogy a dolgozók az elvárható körülmények között tölsék el a meleg órákat.

Az építőiparban nem jellemző, hogy ideálisak volnának a körülmények. De akadnak jó példák – s erre a lapunkat tájékoztató szakember az egyik most folyó nagy miskolci házépítést említi, ahol hideg italt (is) kínáló automaták találhatók az építési területen. Az Észak-magyarországi Munkabiztonsági Felügyelőség igazgatója, Solymosi János hozzáteszi: útépítéseknél különösen ritka, hogy a kivitelező cég eleget tenne kötelességének, hogy „megfelelő minőségű ivóvizet” biztosítson a munkásoknak.

Általános tapasztalatként elmondható: munkáltatója válogatja, melyik munkahelyen mennyire reagálnak a kánikulai időszak sajátos problémáira. Inkább nagyobb, multinacionális hátterű cégeknél szokás, hogy még az irodákban is szódaautomaták működjenek.

 

Betartandó!
Számos szempont adódik, amire hőség idején figyelni érdemes, s szakemberektől több jótanácsot is kaphatunk a kritikus időszakra nézve. Ilyenekkel foglalkozott e hét szerdai bővebb cikkösszeállításunk – annak legfontosabb megállapításai közül idézünk most egy csokorra valót:
– a szokásosnál bővebb folyadékfogyasztás
– védekezés a napszúrás ellen
– tartózkodás árnyékban, hűvösben
– napszemüveg, szellőző ruházat
– inkább otthon maradni, mint kimenni a tűző napra
– (szív)betegek, idősek, gyerekek különösen vigyázzanak
– óvatosan autóvezetésnél: fokozott balesetveszély
– frontra érzékenyek, asztmások, magas vérnyomásban szenvedők, epilepsziások: vigyázat!
– a légkondicionálókat rendszesen tisztíttatni szükséges

Mármost nyilvánvalóan nemcsak a betegek és öregek reagálnak a nagy hőségre rosszul, de az egészségesek körül is sokak kedélyét, sőt, munkakedvét és -erejét visszaveti, lelohasztja a bágyasztó légkör. Hogy ilyesmire ki hajlamos, ki nem, sem az előzetes munkaalkalmasság, sem a rendszeres munkaegészségügyi orvosi vizsgálatok nem firtatják. A munkabiztonsági felügyelőséghez sem jutnak el olyan értesülések, amik alapján fel lehetne mérni, mennyien küzdenek ilyentájt hasonló problémákkal. Még a munkahelyi balesetek tekintetében sincs statisztika arra, a meleg és bágyadtság vagy rosszullét felelős-e az esetek valamelyikéért.

Kicsit több vizet iszunk
Megnő a (vezetékes) vízfogyasztás, amikor felmelegszik az idő. Ez logikus – de a növekedésért természetesen nem az ivási igény emelkedése okolhatók, hiszen például a megyeszékhely vízhálózatában regisztrált fogyasztásnak alig két százaléka az, amit a miskolciak megisznak. A kánikula-időszakban tapasztalható tíz százalékos növekedésből inkább a tisztálkodás (zuhanyozás), illetve a kerti locsolás gyakoribbá válása veszi ki a részét. A városi vízszolgáltatónál lapunknak elmondták: a hűvösebb és a melegebb időszakok lakossági fogyasztása közötti különbség alacsonyabb, mióta vízórák vannak a lakásokban. Az összfogyasztásban pedig annak hatása is tettenérhető, hogy éppen a nyári hónapok azok, amikor számos közintézmény (az iskolák) zárva van.
hirdetés