A vacsorádban több erő rejtőzik, mint azt gondolnád!

Akt.:
A vacsorádban több erő rejtőzik, mint azt gondolnád!
© Fotó: finedininglovers.com
Budapest – A környezetbarát is lehet pénztárcabarát – hirdeti a civil szervezet.

A Felelős Gasztrohős elnevezésű civil szervezet küldetése a fenntartható és egészséges étkezés támogatása. Hiszik, hogy környezetbarát gasztronómiai megoldásokkal zöldebbé és egészségesebbé tehetjük étkezéseinket, s ezáltal jót teszünk magunkkal és környezetünkkel is. Mindenki lehet hős, és falatonként képesek vagyunk megváltoztatni a világot – állítják. Ami környezetbarát, az egészségesebb is, hiszen a helyi, szezonális alapanyagok, a legelőn nevelt állatok húsa és teje, a vegyszermaradékoktól mentes gyümölcsök nem csak a saját és szeretteink, de a Föld egészségére is jó hatással vannak. Ráadásul így sokszor kevesebbért lakhatunk jól – teszik hozzá.

A szervezet nevelési-oktatási intézményeknek is kínál zöld programokat. Öko-farming keretében például egy biofarmra visznek el, ahol részt lehet venni a különböző szezonális munkafolyamatokban, és így megtapasztalható, egy adott ökotermék elkészítésének fortélya.

Hol ehetünk zölden?

Akkor sem szeretnéd feladni az étkezéssel kapcsolatos elveidet, amikor étteremben jársz? Szeretnéd tudni, hogy melyik hazai vendéglátóhelyek vásárolnak helyi termelőktől, mossák meg rendesen a citromot mielőtt a limonádéba teszik, és törekednek az ökolábnyomuk csökkentésére? Szerencsére egyre több étterem ismeri fel, amit mi is: igenis számít, hogy mit eszünk és milyen hatással vagyunk ezáltal a környezetünkre. A szervezet azon dolgozik, hogy minél több éttermet motiváljon, támogasson és bátorítson a zöldülésre. Jó hír: a Fenntartható Vendéglátóhelyek száma egyre nő!

Kik ők?

Mit is kell tudni a Fenntartható Vendéglátóhely minősítésű helyekről? Nem használnak pálmaolajat, legalább kettő vegetáriánus főfogásuk van, minimum 30 százalékban hazai élelmiszert használnak, legalább egy alapanyaguk bio minősítésű, nem használnak polisztirol csomagolóanyagot, legalább egy általuk használt tisztítószer környezetbarát minősítésű, folyamatosan törekszenek környezetterhelésük csökkentésére.

Millió tipp

Az oldal remek tippeket ad a háztartásunk egészére nézve is, például arra, hogyan spórolhatunk sütés közben. Az előmelegítés csak kelt tésztáknál fontos, és pár perccel azelőtt is ki lehet kapcsolni a sütőt, ahogyan az étel elkészül, mert a sütő tartalékenergiája készre süti az ételt. A hőálló edényekben jóval takarékosabb a főzés, ráadásul ezek kiállják az idő próbáját. Sütőpapír helyett használjunk sütőlapot! Gyorsabban elkészül a hús, ha kisebb méretűre vágjuk. A tisztán tartott sütő jobban visszaveri a hősugarakat, így energiát spórolunk!

gasztrohos.hu
hirdetés