A valódi ok: húszmilliárd a gyárbezárásért

Cukorgyár - illusztráció
Cukorgyár - illusztráció
Kaba – A répatermesztők a gyártó által kapott kompenzáció 30 százalékát kérik.

Huszonegy milliárd forint – ekkora összegű kompenzációt kap a kabai cukorgyár külföldi tulajdonosa az Európai Uniótól, ha 2007. január 31-ig az üzemet bezárja és az évi 109 ezer tonnás cukorkvótáját leadja.

Ha ezt a lépést az Eastern Sugar cégcsoport február másodikán tenné meg, már csak 16 milliárd forintnak megfelelő eurót kapna a közösségtől. Ez tehát az oka a hirtelen jött, és még a földművelésügyi minisztert is meglepő tulajdonosi döntésnek.

Miközben a kabai polgármestert a gyárbezárás kapcsán leginkább a százszámra megszűnő munkahelyek és a település kasszájából kieső évi 150-200 millió forint iparűzésiadó-bevétel foglalkoztatja, a répatermesztők azért harcolnak, hogy minél nagyobb rész illesse meg őket a gyártó által kapott kompenzációból.


Az erről szóló tárgyalássorozat első fordulójában a gazdák képviselői a 21 milliárd forintból tíz helyett harminc százalékos részesedést kértek, hivatkozva az ír példára, ahol a termelők a kompenzáció 32,4 százalékához jutottak hozzá. Amennyiben a felek között ennek mértékéről 30 napon belül nem születik egyezség, akkor a földművelésügyi miniszter mondja ki a végső szót.

Kapcsolódó anyagok:

 • Közös
  nyelven Kaba ügyében
 • Hogyan
  lesz Kabából Kuba?
 • 200
  ember kerül utcára
 • Alapjaiban
  rengeti meg
 • 3
  ország 5 gyárában 800 dolgozót érinthet
 • P.A.
  hirdetés