A valóságot átformálva avatkozik be a világába

Csoma József vissza akarja adni a képein a körülötte levő világ színeit, formáit
Csoma József vissza akarja adni a képein a körülötte levő világ színeit, formáit - © Fotó: ÉKN-archív
Nagyhalász – Csoma József képeinek a népszerűsége, vonzó szépsége a színek használatáról vallott fölfogásában rejlik. Számára a világ, amiben élünk, a színekre épül.

A szín a tárgyaknak fontos része, nembeli lényege. Ha attól megfosztanánk vagy azt eltorzítanánk, már nem az lenne, aminek a festő szánja. Csoma szerint erről a színpompáról a klasszikusoktól lehet a legtöbbet megtudni. És ő minden korszak mestereitől tanult.

Festői kísérleteinek, művészi öntudatra ébredésének három korszakát láthatják képeinek tárlatain. Az egyik vonulat, az a valóság lenyomatának művészete. Vissza akarja adni a képein a körülötte levő világ színeit, formáit. A realizmus a festészetben is fontos érték, olyannak látni valamit, amilyen az valójában. Erre épül a képeinek második csoportja, a világmagyarázó művészet, amelyben olyan rejtélyeket mutat meg nekünk a képeken, amiket magunktól nem fedeznénk fel. Helyettünk tanulmányozza ezek tárgyát, belső összefüggéseit, az ember és a világ belső kapcsolatát. A festményeinek van egy harmadik vonulata is: a művész teremtő módon a valóságot átformálva avatkozik be a világába” – nyújt betekintést a március 27-én, hétfőn 16.30-kor a nagyhalászi Anóka Eszter Városi Könyvtárban nyíló Újrateremtett világok című kiállítás anyagába Drótos Richárd pedagógus.

Csoma József festőművész tárlatát egy hónapig tekinthetik meg a könyvtár nyitvatartási idejében.

KM
hirdetés