A vámosok újabb kihívása

A vámosok újabb kihívása
A vámosok újabb kihívása
Nyíregyháza – Románia Uniós csatlakozását követően a román határszakaszon határvámhivatalok megszűntek, így január 1-től megyénkben a megmaradt ukrán határszakaszt kivéve a Nyíregyházi Fővámhivatalra hárul a megszűnt határvámhivatalokkal összefüggő összes feladat.

Mire számítanak a határok megnyitása után, milyen új feladatokkal bővül a tevékenységük, hogyan készültek fel a változásokra, szerepkör bővülésre. Erről beszélgettünk Soltész József pü. alezredessel a nyíregyházi fővámhivatal parancsnokával, aki elmondta: a 2004. évi uniós csatlakozás már érintette a hivatalt, mivel a megszűnt kisvárdai és mátészalkai vámhivatalok a fővámhivatal kirendeltségeivé váltak.

Ezáltal a létszámunk és illetékességi területünk is megnövekedett. Megalakult a Mélységi Ellenőrző Csoport is, igaz csak 6 fővel. Az Európai Unió 2007. január 1-i bővítése Bulgária és Románia csatlakozása újabb kihívást jelent számunkra, mivel a román határszakaszon megszűnő csengersimai vámhivatal valamint a vállaji ás Ágerdőmajor-Tíborszállás kirendeltségei megszűnnek, s ez a határszakasz belső határrá válik.

K.M.:– Az önök esetében ez konkrétabban mit jelent?

S.J.:– Szűkebb értelemben ez azt jelenti, hogy a csengersimai vámhivatal a vállaji kirendeltséggel együtt mint önálló szervezeti egység megszűnik és az itt szolgálatot teljesítő pénzügyőrök nagy része átszervezés után a nyíregyházi fővámhivatal keretei között látja el feladatait. A megszűnő határátkelőhelyekről (Csengersima, Vállaji-Tiborszállás) azonban a Vám- és Pénzügyőrség nem vonul le, szolgálati helyként jövedéki ellenőrzés feladatot látnak el a kollégák.

A jelenlegi 113 fős fővámhivatal létszáma majdnem duplájára, mintegy 198 főre nő, melyhez természetesen feladat is fog párosulni. A felszabaduló létszám egyrészt a Mélységi Ellenőrző Csoport megerősítésére használjuk fel. Ez már egy olyan erőt jelent majd, mely a nap 24 órájában bevethető lesz egyszerre több csoportban a megye egész területén, a román határszakaszon és ha a helyzet úgy kívánja be tudunk segíteni az ukrán határszakasz munkájába is.

KM: – Milyen feladatok lesznek ezek?

S.J:– Első sorban a jövedéki szakterületen végrehajtott ellenőrzéseinket kell erősíteni,  hiszen a két ország cigaretta árai jelentősen eltérnek, ami alapján azt prognosztizáljuk, hogy az alacsony árfekvésű, adózatlan dohánytermékek nagyobb mennyiségben jelennek majd meg a  piacokon visszaszorítva ezzel a hazai termékek fogyasztását és veszélyeztetve a költségvetést megillető adóbevételeket.

Keret:
Könnyű extraprofit!
– Nagy valószínűség szerint az illegális cigaretta forgalom további erősödésére kell felkészülnünk, hiszen a csempészek ezután sem mondanak le a könnyen megszerezhető extraprofitról. Egyes meg nem erősített információk szerint Romániában az elmúlt időszakban nagy mennyiségű „shopos” cigarettát depóztak be, várva, hogy a vámellenőrzés megszűnjön ezen a határszakaszon.

– Fullajtár András –
hirdetés