A város megújult ékszerdoboza

Akt.:
A város megújult ékszerdoboza
© Fotók: Dodó Ferenc
Nyíregyháza – A szobát déli fekvéssel kéri? – Dehogyis! Esti fekvéssel kérem, ki az, aki délben fekszik le? – kérdezi a színpadon a Halmos Aladárt alakító Puskás Tivadar.

Kicsit később pedig a telefonban ezt suttogja: Itt Halmos. Jól hall most? A jelenetnek mintegy száz nézője volt pénteken kora délután a felújított Rózsakert Szabadtéri Színpadon, amelyet ma este adnak át a közönségnek. A premier előadás a filmvászonról jól ismert Meseautó című film zenés színpadi változata, amelynek rendezője az a Szente Vajk, aki a Móricz Zsigmond Színházban az elmúlt két évadban a Hello, Dolly! és a Sherlock Holmes – A sátán kutyája című darabokat állította színpadra óriási sikerrel.

A fiatal rendező Túri Lajos koreográfussal ült a napernyő óvó árnyékában, majd a próba végén ő is köszöntötte a megújult színpad első vendégeit (azok a szerencsések vehettek részt a bejáráson, akik jelentkeztek a megyei fejlesztési ügynökség felhívására). – Három évvel ezelőtt itt találkoztam először Kirják Róberttel, a Móricz Zsigmond Színház ügyvezető igazgatójával, és volt szerencsém látni, hogy a színpad milyen hatalmas átalakuláson ment keresztül. Számomra nagy öröm, hogy a kőszínház szellemileg és technikailag is remek állapotban van, és jó érzés látni, hogy a szabadtéri színpadot milyen jó ízléssel, a nézőknek és a művészeknek is tetsző módon újították fel.

szabadteri_7530_650

Minden körülmény adott ahhoz, hogy az itt fellépő társulatok harmonikus körülmények között készülhessenek fel egy-egy előadásra, így szerencsés vagyok, hogy itt dolgozhatok, de szerencsések önök, nézők is, hogy ilyen nagyszerű helyen élvezhetik a színház csodáját – mondta Szente Vajk, aki rohant is tovább a Kállay Gyűjteménybe, ahol a Meseautóhoz kötődő kiállítást nyitotta meg.

Koncert, film és mozi

A nyíregyházi szabadtéri színpad a megyeszékhely egyik ikonikus létesítménye: aligha akad olyan városlakó, akit ne fűzne valamilyen emlék a Paulinyi Zoltán tervei alapján 1957-ben épült színpadhoz, vagy csodálatos rózsakertjéhez, amelynek közepén Berczeller Rezső szobra áll: a Mandolinos nő évtizedek óta részese a koncerteknek, zenés daraboknak, filmvetítéseknek. 1984-ben felújították a színpad deszkázatát és ezzel egy időben meg is nagyobbították, átépítették a villamoshálózatot, a tornyokba új reflektorok kerültek és elkészült a fényfüggöny.

A szabadtéri színpadot, illetve kiszolgáló épületeit – a telek két szemben lévő oldalán, szimmetrikusan elhelyezett kapuépületeket, amelyek jegypénztárként üzemelnek, a két büfé és a vezérlő épületet, amelyek közrefogják a Rózsakert Teraszt – 2002-ben műemléki védettség alá helyezték. A színpadot az elmúlt négy évben a Móricz Zsigmond Színház üzemeltette, a nézettség azóta folyamatosan nőtt – tavaly 97 százalékos volt –, és sikerült kimagasló színvonalú produkciókkal megörvendeztetni a közönséget.

Ám miközben folyamatosan nőtt a nézőszám, és minőségi előadásokat láthatott a közönség, a színháznak számos problémával is szembe kellett néznie. A színpad mérete miatt, illetve azért, mert műszakilag sem volt minden optimális, bizonyos produkciókat nem tudtak fogadni, mindemellett bérelni kellett a fény- és hangtechnikát. Ezeket a gondokat orvosolja az 1,2 milliárd forintból megvalósuló beruházás, amely tavaly októberben indult és most fejeződött be: nagyobb lett a színpad, a művészeket és a nézőket a legmodernebb technikai megoldások szolgálják majd.

szabadteri_7561_650

– Az eddigi 844-ről 987-re nőtt a befogadóképesség, azaz estéről-estére százötvennel több néző élvezheti az előadásokat – mondta el a résztvevőknek Kirják Róbert ügyvezető igazgató, aki körbevezette az érdeklődőket és a legfontosabb változásokról is beszámolt. – Nagy műgonddal választottuk ki a székeket – legalább hatot–nyolcat kipróbáltunk, mire a végleges megoldás mellett döntöttünk.

Plusz széksorok kerültek a nézőtérre, amelyet mozgatható, növényekkel befuttatott akusztikai fal veszik körül, amely a környező utcákban élőket védik a zajtól – a felújítás szempontjai között ez volt az egyik legfontosabb. A másik dolog, amire figyelnünk kellett, az a kiszolgáló helyiségek színvonalának javítása volt. A mosdók a nézőtér alatt kaptak helyet, és ezeket nem csak felújították, de ki is bővítették, így bízom benne, hogy a korábban jellemző sorban állás ezzel megszűnik, több öltöző épült, és egy hatalmas raktár is segíti a munkát.

A főépület nem változott (a műemlékvédelem kérésére ehhez nem lehetett hozzányúlni), megújultak a lépcsők, a rózsakert egy része fölé pedig egy vitorla került – mondta el az ügyvezető igazgató. A résztvevők legtöbb kérdése a növényekre és a fákra vonatkozott. Kirják Róbert azt mondta, az a cél, hogy a lehető legrövidebb időn belül visszaállítsák a kert hangulatát, ezért előnevelt fákat ültettek, de ezt szolgálja a szökőkút és a világítás rekonstrukciója is.

Korszerűsítették a büféket, hangulatos székeket és asztalokat helyeztek ki, és néhány éven belül, amikor a lila akác és a trombita folyondár befutja az akusztikai falakat, összefüggő zöld fal veszi majd körül a szabadtérit, amely immár a város megújult kulturális ékszerdoboza.

– Száraz Anita –
hirdetés