A(z ónodi) vásári teltház receptje: pénz, szünidő, nyár

Akt.:
Ónodi vásár
Ónodi vásár - © Fotó: Kozma István
Ónod – Két lelkiismeretes asszony int le, hogy ugyan ne ott, hanem egy kicsit beljebb, az utcában “támasszam” már le az autót. Kérésük parancs, pár perccel később mutatom az igazolványt, hogy tényleg írni jöttem a messze földön híres ónodi vásárról.

– Amikor időnk engedi és amikor jó idő van kijövünk a vásárba – mondja a kesznyéteni Pécsi Lajosné. – De nem csak mi, a határon túlról is járnak Ónodra, ahogy látom. Most éppen a gyereknek veszünk papucsot, a párom pedig marókészletet keres. Ő is itt van valahol, na ott is van, jön már!

onodi_vasar_01

– Találtam marót, de drágább, mint a boltban – ezt már a férj, Pécsi Lajos válaszolja, aki ennek ellenére kedveli az ónodi vásárt, mert szerint nagyon sok mindent lehet itt találni. Ez tulajdonképpen egy program, egy időtöltés számunkra.

Egy-egy darab elkunyizva

“Filemiléné!” Így mutatkozik be nekünk Eszter.

– Nyugdíjas lettem és nem volt mit csinálnom, öt gyereket neveltem és úgy döntöttem belevágok a kézimunkába – magyarázza. – Amikor fiatal voltam szinte minden anyuka magának csinálta ezeket a dolgokat és szépítette a lakását, hát én is eltanultam. Nagy udvarban laktam, ahol sok ügyes háziasszony volt, tőlük is sokat ellestem. Nagy hasznom nincs belőle, egyszerűen elütöm az időt. Olvasni és kézimunkázni szeretek, ez a kettő van nekem.

onodi_vasar_05

Eszter elárulja, hogy a gyerekek születés- és névnapra el-elkunyiznak egy-egy darabot az elkészült kézimunkákból.

– Tanúm van rá, hogy most vagyok másodszor az ónodi vásárban – mondja mosolyogva. – Remélem egy picit beindul a vásárlás.

Lány, nagyon pici kutyával

Szabó Martina a szomszédból, Sajópetriből jött és teljesült a kívánsága.

onodi_vasar_09

– Régóta akarok kiskutyát, ilyet szerettem volna – válaszolja a 18 éves lány, miközben simogatja a vállán megbúvó aprócska, megszeppent szuka kutyust az árnyékban. – Az oltásai rendben vannak, a lakásban fogjuk tartani.

Óriási a tömeg, ami ilyenkor három összetevőnek is köszönhető: az emberek most kaptak fizetést, ugyanakkor nyári szünet és jó idő van. A fotós kollégával még az állatvásárba is benézünk, de bármilyen fájó indulnunk kell.

onodi_vasar_10

Legközelebb augusztus 4-én vár mindenkit az ónodi vásár.

ÉM-JLI
hirdetés